– For en dag! Jeg har nesten ikke klart å holde meg unna datamaskinen.

Kyaw Swa Swe stirrer oppglødd på skjermen foran seg. Han viser frem et bilde av en gruppe mennesker som står foran en rød fengselsbygning.

– Ser du han der? Det er Lat Ya Tun. Han hadde to dødsdommer på seg. Nå er han løslatt. Han er en god venn av meg fra fengselet, jeg trodde ikke jeg skulle få se ham igjen, sier Kyaw.

Lat Ya Tun var en av de rundt 50 politiske fangene som ble løslatt i forbindelse med at Barack Obama besøkte Myanmar på mandag. Det tilsvarer rundt en fjerdedel av de gjenværende politiske fangene i landet. Alle andre er sluppet fri i runde etter runde med løslatelser etter at Thein Sein overtok som president i mars i fjor.

– Vi er ikke i mål før alle er ute. Men det har skjedd utrolig mye på kort tid, sier Kyaw Swa Swe, som er i Norge denne uken for å delta på en konsert i regi av Kirkens Nødhjelp på onsdag.

Saken fortsetter under annonsen.

Satt fengslet i fire år

Han vet alt om hvordan det er å sitte fengslet for sine meninger. I 1998 ble den daværende studentlederen arrestert for å ha støttet opp om et krav om utdanningsreformer i Myanmar. I fire år satt han som politisk fange. Han ble sultefôret, brent og hengt opp ned. I 2002 slapp han ut.

– Siden den gang har vi vært en gruppe tidligere fanger som har jobbet, først i det stille og nå mer åpent, for å gjøre landet til et bedre sted.

Organisasjonen hans teller nå 60 personer. De har flere prosjekter på gang for å bygge samfunnet nedenfra og opp. Målet er å bekjempe korrupsjon og å skape et fundament for å få landet opp på fote etter 50 års vanstyre med militærjuntaen i førersetet.

– Vi må jo begynne fra scratch. Dette landet har ingen erfaring med å bygge opp institusjoner eller et sivilsamfunn. Vi må bygge opp alt på nytt og sørge for at vi ivaretar menneskerettigheter og et fungerende rettssystem, sier 35-åringen.

Frykter en annen president

Han er svært positiv til de omfattende reformene som er gjennomført i Myanmar etter at Thein Sein overtok som president. Tiden med en militærjunta er forbi. Sensuren er borte, de fleste politiske fangene er ute og Aung San Suu Kyi omtales som en potensiell presidentkandidat i 2015.

Likevel er det langt igjen, mener Kyaw Swa Swe.

– Generalene har fortsatt for mye makt. De er garantert 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen, og sitter i tillegg med kontrollen over store deler av økonomien. Vi er nødt til å begrense deres makt for å ta landet videre, sier han.

Han er også bekymret for hva som skulle skje dersom Thein Sein skulle falle fra.

– Han er reformvillig. Men hva skjer dersom han erstattes av en annen? Vi trenger et system der det er institusjonene, ikke personene, som bestemmer veien videre. Vi er nødt til å gi innbyggerne våre den sikkerheten og friheten de har krav på, sier han.

– Mange ledere fortsatt militærfolk

Hans norske vertinne, Kirkens Nødhjelps generalsekretær Anne-Marie Helland, påpeker at det er viktig å ikke la seg blende av de mange gode nyhetene som er kommet fra Myanmar de siste årene.

– Vi må ikke glemme at mange av landets ledere er militære som har byttet ut uniformen med vanlige klær, men vi må holde håpet oppe og støtte initiativene til Norge og verdenssamfunnet for å fremskynde en videre demokratisk utvikling, sier hun.

Og legger til.

– Mange steder i dette store landet har ikke endringene vist seg i praksis ennå, og det er langt igjen til et virkelig demokratisk styresett.