Bakgrunn:

Demonstrasjonen i bilder:


19 personer er bekreftet omkommet under demonstrasjoner i Teheran lørdag, melder CNN ved midnatt natt til søndag.

Det er sykehuskilder som opplyser dette til TV-kanalen.

Rundt 3.000 demonstranter var i hovedstadens gater, hvor myndighetene hadde sendt ut hundrevis av politimenn på motorsykkel, bevæpnet med tåregass, batonger og vannkanoner for å slå ned på demonstrasjonene.

Saken fortsetter under annonsen.

Ubekreftede rapporter anslår at det kan være så mange som 150 døde, melder CNN.

— Mest skremmende dagen i mitt liv

Etter flere dager med demonstrasjoner mot valgresultatet 12. juni, der Ahmadinejad vant en overlegen seier over motkandidat Mir Hossein Mousavi, eskalerte demonstrasjonene lørdag. Politiet brukte tåregass og batonger mot steinkastende demonstranter i sentrumsgatene.

, sier en 20 år gammel IT-student som var med på demonstrasjonene til Aftenposten.no lørdag kveld.Han ble redd da han så hvordan politiet brukte tåregass både mot demonstranter og mot folk som bare var på vei hjemover, og skildret en baby i mors armer som gråt etter å ha fått tåregass på seg.

Studenten ble overrasket over voldsbruken fra politiet, og sier til Aftenposten.no at han ikke tør å delta i demonstrasjonene igjen nå.

Artikkelen fortsetter under bildet

STRINGER/IRAN

Mousavi klar til å bli martyr

Mir Hossein Mousavi talte til støttespillerne sine under demonstrasjonene, og sa blant annet at han var

.

Til støttespillerne sa han at dersom han skulle bli arrestert, måtte de sørge for at hele landet ville streike.

Mousavi har også skrevet et brev til Irans øverste sikkerhetsråd der han mener at valget og det for ham nedslående resultatet har blitt planlagt i flere måneder, og derfor må annuleres.

Selvmordsangrep ved ayatollah-grav

Tidligere lørdag var det også et

, der to mennesker ble drept og åtte skadet da en bombe gikk av ved graven til revolusjonslederen ayatollah Ruhollah Khomeini.

Det var en person med eksplosiver i et beltet rundt livet som detonerte dette og sprengte seg selv i luften ved hovedinngangen til gravstedet, som er hyppig besøkt av pilgrimmer ifølge Reuters.

— Dette raseriet som har eksplodert i gatene er annerledes enn alle tidligere demonstrasjoner, protester og opprør
Maryam Rajavi, leder for NCRI

Demonstrasjoner verden over

I Oslo var rundt 80 mennesker lørdag samlet til en

, der de ropte slagord som "nei til tyranni" og "ja til frihet".

Demonstrasjonene utenfor ambassaden har foregått nesten hver dag denne uken, og ifølge politiet forløp alt rolig.

I Paris var over 90.000 mennesker samlet lørdag til en demonstrasjon for å vise sin misnøye med myndighetene i Iran og måten demonstranter i byen blir behandlet på.

Tilhengere av den franskbaserte motstandsgruppen National Council of Resistance of Iran (NCRI) fra flere europiske land, blant dem Tyskland, Belgia og Nederland, har kommet til hovedstadenf or å delta i demonstrasjonen.

NCRI-leder Maryam Rajavi talte til den store folkemassen.

— Det hellige raseriet som har eksplodert i gatene i Iran er annerledes enn alle tidligere demonstrasjoner, protester og opprør, sa Rajavi, ifølge en oversettelse av talen hennes, melder nyhetsbyrået Reuters.

Også i Washington D.C. i USA, Brussel i Belgia, Bukuresti i Romania og Madrid i Spania blant flere har det vært demonstrasjoner mot Iran-valget lørdag.

DEMOTIX IMAGES