Sonando ble mandag funnet skyldig i å ha planlagt et kupp mot regjeringen. 71-åringen er kjent for sin kamp mot kambodsjanske myndigheters tvangsflytting av fattige landsbyboere.

Både EU og menneskerettsforkjempere reagerer sterkt på dommen, som de mener er politisk begrunnet.

Den 71 år gamle radioredaktøren har i lang tid kritisert president Hun Sen og tvangsflyttingen av folk i provinsen Kratie, der selskaper som ønsker å utvinne naturressurser, har fått bruksrett til store landområder.

FS00047615.jpg
SAMRANG PRING/Reuters

EU-kritikkRupert Abbott i Amnesty International kaller dommen helt skandaløs og betegner Sonando som en samvittighetsfange.

— Sonando er fengslet fordi han på fredelig vis har brukt sin rett til å ytre seg, sier Abbott.

Saken fortsetter under annonsen.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton reagerer på dommen.

— Den skaper alvorlig tvil om hvorvidt domstolen er upartisk og uavhengig, fremholder hun.

I sommer holdt president Hun Sen en TV-tale der han kunngjorde at Sonando var pågrepet mistenkt for å ha planlagt et kupp for å styrte regjeringen og for å forsøke å skape en «stat i staten». Under rettssaken er han blitt beskyldt for å ville rekruttere opptil en million mennesker til et opprør mot regjeringen.

Skjøt 14-åring

Menneskerettsforkjempere mener at rettssaken er myndighetenes forsøk på å legitimere at sikkerhetsstyrker skjøt og drepte ei 14 år gammel jente under en jorddisputt i Kratie i mai.

Slike konflikter har det vært mange av i Kambodsja de siste årene. Samtidig har myndighetene slått stadig sterkere ned på landsbyboere som motsetter seg tvangsflytting.

Spesialrapportøren for FNs menneskerettighetsråd i Kambodsja sa i forrige uke at Kambodsjas befolkning blir stadig mer desperat og ulykkelig på grunn av krenkelser knyttet til jord.

Stolt fange

Flere hundre mennesker møtte mandag fram utenfor rettssalen i Phnom Penh for å vise sin støtte til Sonando. Da han ble ført ut for å bli kjørt til fengselet, løftet han hendene og sa han var stolt over å ha hjulpet landet. Kona opplyser at dommen vil bli anket.

Ifølge Ou Virak, leder av Kambodsjas senter for menneskerettigheter, har ikke domstolen lagt fram bevis som støtter anklagene. Han mener mandagens dom er «skrevet av politikere».

Også Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter er svært kritisk:

— Dagens dom viser nok en gang at domstolene i Kambodsja i økende grad blir brukt som et verktøy for undertrykking, heter det i en kunngjøring.

Sonando driver også den uavhengige radiostasjonen Beehive Radio. Han ble pågrepet både i 2003 og 2005 som følge av sin politiske aktivitet og kritikk mot presidenten. (©NTB)