Det var ingen overraskelse. Det som imidlertid skapte en viss undring, var de tre som stemte imot.

På Falklandsøyene bor det ca. 3000 innbyggere. De aller fleste er britiske. I tillegg er det en liten koloni chilenere. Og trolig tre argentinere.

Hvem som stemte mot, og begrunnelsen, vet man ikke.

Men det er lite trolig at disse stemte nei fordi de ønsker å bli en del av Argentina.

Det er mer sannsynlig at de stemte nei fordi de mener øygruppen også bør bli uavhengig av Storbritannia – og bli et selvstendig land.

Saken fortsetter under annonsen.

Resultatet

I den forrige folkeavstemningen, avholdt i 1986 – fem år etter Falklandskrigen — stemte 96 prosent for britisk tilknytning.

Denne gangen stemte 99,8 prosent for, 0,2 prosent mot. Valgoppslutningen var på 92 prosent, og 1513 personer deltok i folkeavstemningen.

— Tydeligere kan det ikke bli. Nå må Argentina og resten av verden respektere det valget falklenderne har tatt, og deres ønske om fortsatt å være en del av Storbritannia, sa statsminister David Cameron da han kommentere resultatet nå i morgentimene.

- Dette handler ikke om kolonisme eller imperialisme, som argentinerne hevder. Dette handler om et folks rett til selvbestemmelse, sa Cameron.

Spørsmålet falklenderne skulle svare på i folkeavstemningen var: ”Ønsker du at Falklandsøyene skal opprettholde dagens politiske status som et oversjøisk territorium til Storbritannia?”

Argentina rasende

Resultatet vil irritere argentinerne, som for lengst har stemplet folkeavstemning som et ondsinnet PR-jippo, ulovlig og en provokasjon fra en tidligere kolonimakt.

Argentina har støtte for sitt syn fra et flertall av av landene i Latin-og Sør Amerika. Også USA mener at Storbritannia og Argentina bør komme sammen ved forhandlingsbordet, og se om de kan finne en løsning på den årelange konflikten.

Etter at Cristina Fernandez de Kirchner kom til makten i Argentina, har hun gjort alt for å blåse nytt liv i Falklandskonflikten. Og etter at det ble funnet olje utenfor kysten av Falklandsøyene, fikk den argentinske presidenten virkelig blod på tann.

De siste årene har spenningen mellom de to landene økt kraftig.

Argentina har gjentatt sitt krav om at de krever full suverenitet over øyene, som har vært britiske siden 1750-tallet.

Falklandskrigen ble utløst ved at Argentinerne okkuperte øyene i 1982. Forsøket ble brutalt slått ned av britene. Daværende statsminister Margaret Thatcher sendte krigskip og militære styrker til øyene sør i Atlanterhavet. Etter tre måneder med blodig krigføring og mer enn 1000 drepte soldater— ble øyene gjenerobret og det britiske flagget kunne igjen vaie over hovedstaden Stanley.

Det siste året –og spesielt opp mot 30-års markeringen for Falklandskrigen i fjor sommer –ble argentinerne mer og mer aggressive i både handling og retorikk.

Straffetiltak

I tillegg å skjelle ut Storbritannia som en imperialistisk makt i alle internasjonale fora –deriblant FN - har Argentina gjennomført en rekke straffetiltak for å presse Storbritannia til forhandlingsbordet. Fiskefartøy med falklandske flagg får ikke legge til i argentinske havner eller seile gjennom argentinsk farvann. Vanlige rutefly til Falklandsøyene får heller ikke passere argentinsk luftrom. Det er i praksis ingen handel mellom de to landene.

- Vi blir beskyldt for å være fanatiske, men jeg mener fanatikerne sitter i London. Storbritannia ligger 12000 kilometer unna Falklandsøyene. De bruker den britiske befolkningen, som de over år kynisk har transportert til øyene, som politiske gisler for å få tilgang til olje og andre naturressurser som tilhører det argentinske folk, sier Hector Timerman, Argentinas utenriksminister.

Han er overbevist om at Falklandsøyene vil være på argentinske hender i løpet av 20 år –helt uavhengig av hva falklenderne selv måtte ønske. Han tror Argentina etter hvert vil få gjennomslag for sitt syn om at dette er ren kolonisme –for lengst utgått på dato.

afp000493922-_xkmqs7pqO.jpg
Paul Byrne

I går kveld og i natt var det stor feiring på Falklandsøyene. Innbyggerne kom kjørende inn til hovedstaden Port Stanley i sine karakteristiske Land Rovere – og det britiske flagg vaiet fra alle hus-og biltak.