Lørdag samlet flere hundre mennesker seg ved Milosevics grav for å hylle ham, ett år etter hans død.

Milosevic ble funnet død i sin celle 11. mars i fjor, 64 år gammel.

Det ble lagt ned blomster og folk skrev i en kondolanseprotokoll som var lagt fram.

«Du levde for Serbia, Serbia lever for deg,» lød en hilsen, mens en annen hadde skrevet: «Kjære Slobo, du er en helt og det vil du alltid være.»

Familie i eksil

En av de første som kom til markeringen lørdag var Milica Gajic, kona til Milosevics sønn Marko. Hun og sønnen var de eneste fra ekspresidentens familie som var til stede. Både enken, og barna Marko og Marija lever i selvvalgt eksil.

Saken fortsetter under annonsen.

Minnemarkering lørdag ble arrangert av Milosevics sosialistparti, fortsatt tro mot de nasjonalistiske ideene som preget hans tolv år lange regime.

– Et år etter hans død er det klart at prinsippene han kjempet for er korrekte, sa partilederen Ivica Dacic etter at han hadde lagt ned krans på graven.

Partiet mener at Milosevic ble drept i fengselet.

– Dødsårsaken var drap, i den forstand at han ble nektet den medisinske behandlingen han trengte. Han fikk ikke dra til Moskva for å få nødvendig behandling, sa sosialistpartiets talsmann til nyhetsbyrået Reuters tidligere i uka.

– Dødelige følger

– Han ble fratatt retten til å leve. Haag-domstolen (der Milosevic sto tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser) nektet ham behandlingen han trengte, og det fikk dødelige følger, framholder Ruzic.

Milosevic insisterte på å forsvare seg selv gjennom de fire årene rettssaken mot ham varte, og han nektet seg skyldig i grove overgrep i Bosnia, Kosovo og Kroatia. Han var ved dårlig helse, med høyt blodtrykk og hjerteproblemer, noe som førte til flere avbrudd i rettsforhandlingene.

Fagfolk som foretok en rettslig gransking av dødsfallet for ett år siden, fant ingen holdepunkter for at Milosevic ble drept. Hans tilhengere avfeier granskingen som en ren dekkoperasjon der hensikten var å tilsløre den virkelige dødsårsaken.

Ikke død?

Noen nekter tydeligvis å ta inn over seg at Milosevic virkelig er død. Navnet hans står fortsatt i manntallet i et valgdistrikt i den serbiske hovedstaden Beograd, og pensjonen hans blir fortsatt overført til den samme bankkontoen, melder nyhetsbyrået DPA.

Mange tror denne kontoen brukes av Milosevics enke Mira Markovic, som nå bor i en luksusvilla i Moskva, der hun bruker tiden til å forfatte sosiologiske verker. Hun skal stå under de russiske makthavernes velvillige beskyttelse.

En av Milosevics gamle motstandere har rett før ettårsdagen for hans død gått løs på hans grav for å «drive ut onde ånder», meldte serbiske medier denne uken. Miroslav Milosevic, som ikke er i slekt med «Slobo», drev en hagtornstake ned i graven, men ble ikke arrestert.

11. mars 2006 ble Slobodan Milosevic funnet død i sin celle i Haag, og ett år etter strømmer folk til for å minnes den tidligere statslederen i Serbia.
REUTERS/MARKO DJURICA