Det er nøyaktig 10 år siden jubelvalget som ga Blair makten. Han kunne brukt anledningen til å si nøyaktig når han går av. Det lengste han strakk seg, i et intervju tirsdag, var å kunngjøre at han i neste uke vil si noe definitivt.

Tidliger har meldingen vært at han skal trekke seg en eller annen gang før landsmøtet i Labour i september 2007.

Syv uker lang prosess

Denne uken blir det holdt parlamentsvalg i Skottland og Wales, samt lokalvalg i England. Blair utelukker også at han vil annonsere sin avgang i forbindelse med valget.

Når Blair har annonsert sin avgang er det klart for en syv uker lang prosess som skal gi Labour en ny leder og Storbritannia en ny statsminister.

Etter alle solemerker vil da Tony Blair anbefale partiet å velge Gordon Brown som ny leder.

Saken fortsetter under annonsen.

Avtale

Britiske medier har i flere år skrevet at det har eksistert en avtale mellom Brown og Blair. Avtalen skal gå ut på at sistnevnte skal gå av og overlate makten til den andre på et gitt tidspunkt.

Men det er en gryende uenighet i partiet om Brown. Av mange er han stemplet både som kjedelig, humørløs og lite folkelig.

Brown er finansminister i Blairs regjering, og hans fornying av britisk økonomisk har gitt gode resultater. Den økonomiske veksten i Storbritannia har vært høyere enn i de fleste andre EU-land.

Men han er samtidig en del av den Blair-regjeringen som de siste årene har slitt betydelig med oppslutningen. Blairs vennskap til Bush, deltagelsen i Irak-krigen og en rekke hjemlige skandaler har igjen ført de

Det er derfor en rekke innen Labour som mener at partiet må tenke nytt når de velger seg en ny leder.

Mandelson er sikker

En av Blairs fremste rådgivere og venner opp gjennom årene i Downing Street nr. 10, Peter Mandelson er derimot ganske sikker på at det blir Brown som følger etter.

— Brown vil nå muligheten til å oppfylle sin ambisjon og sitt ønske om å lede partiet og landet, sier Mandelson til BBC. Mandelson er EU-kommisær for handel.