Sørafrikanske myndigheter har avvist at Nelson Mandela er skrevet ut fra sykehuset og sier at tilstanden hans fortsatt er kritisk.

Siden 8. juni har den tidligere sørafrikanske presidenten og fredssymbolet ligget på sykehus i Pretoria med en lungeinfeksjon. Senest i forrige uke ble det meldt om at hans tilstand er kritisk, men stabil.

Hans datter Zindzi Mandela uttalte dagen før hans 95 års dag at faren var på bedringens vei.

— En stund var vi alle ekstremt urolige og nervøse, og vi forberedte oss på det verste. Men han fortsetter å forbløffe oss fra dag til dag, sa hun da.

Ifølge BBC ble Mandela skrevet ut lørdag etter nesten tre måneder på sykehuset.

Saken fortsetter under annonsen.

Sterkere for hver dag

For knappe tre uker siden gikk Mandelas barnebarn, Mandla Mandela, ut og avviste påstandene om at bestefaren var i en vegetativ tilstand.

— Bestefaren min blir sterkere og sterkere for hver dag som går, sa hun i en uttalelse.

Mandela har hatt flere sykehusopphold de siste årene på grunn av en tilbakevendende lungebetennelse.

Infeksjonen sies å stamme fra perioden da Mandela satt nesten tretti år i fengsel for sitt arbeid mot apartheid i Sør-Afrika.

Ifølge et rettsdokument datert 28. juni i år rådet legene på sykehuset Mandelas familie til å skru av maskinen som holdt 95-åringen i live. Dette ble avvist kort tid etter av president Jacob Zuma.

Konflikt i familien

Sykehusoppholdet har også vært preget av en konflikt innad i Mandela-familien. Konflikten har blant annet dreid seg om hvor levningene til tre slektninger skal begraves.

I tillegg har verdenspressens konstante tilstedeværelse rundt sykehuset vært en påkjenning.

— Dette har vært en svært vanskelig periode, sa barnebarnet Ndileka Mandela i en uttalelse.

Ikke vist seg offentlig på tre år

Mandela, som ble Sør-Afrikas første svarte president i 1994, har ikke vist seg offentlig siden fotball-VM i Sør-Afrika i 2010.

Det siste videoopptaket av ham er fra april i år, da president Zuma besøkte ham etter at han var blitt utskrevet fra det forrige sykehusoppholdet. Bildene viste en sterkt svekket og tilsynelatende litt forvirret Mandela sammen med Zuma.

Mange sørafrikanere reagerte sterkt på videoopptaket, og anklaget presidenten og regjeringspartiet ANC for å utnytte Mandela.