Hittil i år er det meldt om rundt 290 tyveri fra parkerte trailere og lastebiler, og i 2006 fikk politiet melding om 512 slike tyveri, skriver Dagens Nyheter.

Verdier for millioner har forsvunnet etter at tyvene har tømt lasteplanet på de parkerte lastebilene, ofte mens sjåførene sover i førerhuset.

Ifølge kriminalpolitiets etterretningstjeneste i Västra Götaland kan en stor del av tyveriene knyttes til kriminelle nettverk, i første rekke motorsykkelklubben Bandidos og deres støttegruppe X-team.

Red & White Crew, som har bånd til Hells Angels, skal også være involvert, men virksomheten er godt organisert og politiet sliter med å ta de skyldige.

– Med Göteborg som base følger grupperinger innen disse nettverkene nøye med på transportene på veinettet i hele det sørlige og vestlige Sverige. De er velutstyrt og kan for eksempel ordne med kranbil for å slepe bort fangsten, sier kriminalinspektør Mikael von der Burg.

MC-bandene har imidlertid fått konkurranse fra kriminelle i Skåne, som hver eneste natt finkjemmer E4 og E6 på jakt etter parkerte lastebiler og sovende langtransportsjåfører.

Politiet mistenker også utenlandske lastebilsjåfører, på vei hjem med tomme lastebiler, for å frakte tyvegods ut av Sverige.