I over et halvår har norske myndigheter frarådet nordmenn å reise til Syria. Nå går Utenriksdepartementet ett skritt lenger:

– Vi har sett med økende uro på utviklingen i Syria i det siste. Derfor har vi funnet ut at vi må utvide reiserådet til også å omfatte de nordmennene som fortsatt måtte være i landet, sier pressevakt Frode Overland Andersen til Aftenposten.no.

Den norske ambassaden i Damaskus er allerede redusert til to personer, og Andersen sier at dette også er noe av årsaken til det nye reiserådet.

– Vi har redusert bemanningen på ambassaden og derfor har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn i landet.

UD har ingen oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i Syria, men Andersen sier at de nylig var i kontakt med noen få som av ulike grunner fortsatt befant seg i Syria.Han understreker at det ikke er snakk om en evakuering.

– Nei, dette bør tolkes som et signal om at de bør vurdere å forlate landet. Det er opp til dem selv å avgjøre hva de skal gjøre, sier han.

5400 drept

Demonstranter i Syria tok til gatene i mars 2011 med krav om demokratiske reformer i landet. Protestene ble møtt med vold av sikkerhetsstyrker, og volden har økt jevnt i omfang.

Minst 5400 mennesker er hittil drept i konflikten mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene til president Bashar al-Assad, ifølge et FN-anslag.

En observatørgruppe fra Den arabiske liga trakk seg tidligere denne uken ut av Syria på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

FNs sikkerhetsråd diskuterer denne uken om det skal lages en resolusjon for å straffe Assads regime. Det er uklart om Russland, som har vetorett i Sikkerhetsrådet, vil støtte en resolusjon som rammer landets gamle allierte i Damaskus, men USA har talt sterkt til orde for at verdenssamfunnet reagerer sterkt på den økende volden i landet.