— De er meget slitne og selvfølgelig veldig bekymret for kameratene sine om bord på «Berserk», sier Nick Churchouse ved redningssentralen på New Zealand til Aftenposten.no.

De to nordmennene kom først til New Zealands base, Scott-basen, men ble fraktet videre til den amerikanske basen, McMurdo Station.

Basene ligger på sørspissen av Rossøya ved McMurdo-sundet i Antarktis.

Dette bildet fra flystripen ved den amerikanske Mc Murdo-basen ble tatt i september 2010, da et fly fra New Zealands flyvåpen landet for å evakuere en syk mann. FOTO: AFP/NEW ZEALAND DEFENCE FORCE
New Zealand Defence Force

Churchouse sier at de to nordmennene nå hviler og sover før de skal flys til Christchurch New Zealand mandag lokal tid, søndag norsk tid.

Fortsatt savnet

Tre besetningsmedlemmer er fortsatt savnet sammen med den norske seilbåten, og natt til fredag ble redningsflåten fra «Berserk» funnet uten spor etter mennesker.

Saken fortsetter under annonsen.

Sea Shepards skip «Steve Irwin» er nå på vei bort fra området, etter tre søk uten resultater. De er nå på vei nordover mot Hobart, en tur som tar åtte dager.

Skipet har funnet redningsflåten fra skipet, 44 nautiske mil nord for området der «Berserk» tirsdag utløste sin nødpeilesender i Rosshavet. Vannflaskene og padleåren som mest sannsynlig stammer fra skipet, ble funnet 33 nautiske mil sør for dette.

Det er ingenting som tyder på at flåten har hatt personer om bord, skriver redningssentralen på New Zealand i en pressemelding i går.

— Har sunket raskt

Kaptein på «Steve Irwin», Paul Watson, opplyser til Aftenposten.no søndag formiddag at de ser etter Berserk på tilbaketuren langs den antarktiske kystlinjen.

- Vi er nå på vei ut av området, men søker langs kystlinjen. Det er nå ikke håp om å finne noen overlevende, fordi ingen kan overleve mer enn tre minutter i dette iskalde vannet, sier han til Aftenposten.no.

Redningsaksjonen ble igangsatt etter at RCCNZ fanget opp nødsignaler fra seilbåten «Berserk» tirdag 22. februar klokken 17 lokal tid (07.00 norsk tid).

Paul Watson tror at skipet har gått ned hvor nødsignalet ble sendt ut.

- Jeg tror at skipet har fått problemer der nødsignalet ble sendt ut, og at skipet har sunket raskt. Det har mest sannsynlig gått så fort at mannskapet ikke har hatt en sjanse til å komme seg ut av skipet, sier han.

- Siste sjanse

«Steve Irwin» er den siste båten som søkte i området, men totalt har tre skip og ett helikopter vært involvert i leteaksjonen.

Redningssentralen på New Zealand opplyser til Aftenposten.no i formiddag at et siste skip, kalt Professor Kromov, vil seile gjennom området i løpet av de nærmeste dagene for å se etter Berserk.

- Etter det vil vi vurdere hva vi gjør fremover, men dette er mest sannsynlig den siste båten vi sender og det siste søket vi foretar. Dette er siste sjanse, opplyser redningsentralen.