Å bli 27 år gammel er risikosport for superkjendiser. JimiHendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison, Brian Jones og Amy Winehouseer blant stjernene som har utåndet for siste gang i løpet av sitt 28. år.

Nå har 27-klubben fått et nytt medlem. Gus, den berømteisbjørnen med nerveproblemer, ble avlivet i New York på onsdag etter atdyrelegene fant en svulst som ikke lot seg operere vekk.

– Han var selve symbolet på Central Park, sier Jim Breheny,dyrehagedirektøren i The Wildlife Conservation Society, som driver dyrehagen,til The New York Times.

– Noen av mine favorittbilder er av Gus, inne på områdetsitt, foran skyskraperne i New York. Det var surrealistisk, fortsetter han.

Attraksjon

Gus ble rikskjendis etter at han begynte å utvikle klassiske trekkpå nevrose, en diagnose som er velkjent for mange newyorkere. I 1994, etter åha vært i dyrehagen i Central Park i seks år, la dyrepasserne merke til enendring i oppførselen hans. Gus begynte å svømme. Mye. Og ofte.

Saken fortsetter under annonsen.

Daglig gjennomførte han svømmeøkter på opptil 12 timer, derhan beveget seg rundt i et åttetallmønster med kraftige svømmetak.

Den svømmende isbjørnen ble raskt en stor attraksjon.Dyrehagen merket at antallet solgte billetter økte markant. Alle ville ta entitt på «Bipolare Gus», som han ble kjent som i lokale medier.

Dyrehagen anslår at rundt 20 millioner mennesker har besøktden berømte arktiske bjørnen.

Fenomenet ble med tiden til en bok og senere et skuespill.

Fikk behandling

Men dyrepasserne ønsket ikke å ha en ulykkelig isbjørn iparken sin. Derfor hanket de inn en ekspert på dyreadferd, som konkluderte medat Gus rett og slett kjedet seg i sine urbane omgivelser.

E n rekke tiltak ble gjennomført for å glede dyreparkensstore stjerne. Han fikk leker å pusle med. Han ble gitt utfordringer i form avfisk skjult i isblokker for å holde hjernen hans aktiv.

Behandlingen fungerte, og Gus begynte å oppføre seg mindrenevrotisk. Men han sluttet aldri å vise tegn til sitt gamle, urolige jeg.

– Det skjedde fortsatt av og til, helt til det siste. Menaldri så mye at vi ble bekymret, sier Meheny.

Tom tank

Gjennomsnittlig levetid for en isbjørn i fangenskap er 20 ½år. Det er foreløpig usikkert om dyrehagen i Central Park skal kjøpe en nyisbjørn eller om området skal brukes til et annet dyr med behov for etsvømmeområde.

I dyrehagen rådet en trist stemning etter at Gus ble avlivet.

– Det er hjerteskjærende å stirre på en tom tank. Men hvakan man gjøre, sier Sean Stewart fra Queens i New York til lokalavisen New YorkDaily News.

Også på sosiale nettsteder som Twitter snakker mange om denkjente isbjørnen. Flere benytter anledningen til å argumentere for at isbjørnerikke hører hjemme i en dyrehage, og at Gus´ nevrotiske oppførsel er etpremieeksempel på dette.

Gus ble rikskjendis etter at han begynte å utvikle klassiske trekk på nevrose, en diagnose som er velkjent for mange newyorkere.
Diane Bondareff/NTB Scanpix