Les mer om saken:


Ved 00.30-tiden natt til lørdag norsk tid ble det klart at dommeren avviste kvinnenes anke.

Det betyr at nordmennene blir sittende fengslet frem til saken kommer opp i rettsapparatet, noe som kan ta inntil seks måneder.

Avgjorde fremtiden

De narkosiktede kvinnene (21, 18 og 17) har sittet i boliviansk fengsel siden de ble

på Jorge Wilstermann-flyplassen for snart to uker siden.

Saken fortsetter under annonsen.

I dag skulle en boliviansk dommer avgjøre om kvinnene måtte fortsette å sitte varetektsfengslet mens etterforskningen pågår.

Og det bestemte dommeren at de må.

— Som forventet

Kvinnene ble ført inn i rettssalen med håndjern, som ble tatt av da retten ble satt. Etter rettsmøtet ble forlot de rettssalen i håndjern igjen.

På første rad satt faren til den mellomste av jentene, musestille og uten å røre på seg under hele rettsprosessen:

— Det var som forventet, var hans lakoniske kommentar, da dommeren leste opp avgjørelsen.

— De er tatt med kokain på vei ut av landet, og de har forbrutt seg mot den spesielle loven som omhandler narkosmugling. Norske eller ei, de skal tilbake til fengsel, konkluderte dommeren.

Tydelig nervøse

Det var tre tydelig nervøse kvinner som ble ført inn i retten.

Forsvarets hovedargumenter for løslatelse var at kvinnene er utlendinger, ikke snakker spansk og at politiet ikke har gode nok bevis mot dem.

Påtalemyndigheten avfeide argumentene og la vekt på at kvinnene ble tatt på fersk gjerning med 22,5 kilo kokain.

Dommeren konkluderte med at kvinnene forsøkte å smugle ut 22,5 kilo kokain og at de ble tatt på fersk gjerning. Han la ikke noe vekt på at den yngste kvinnen er 17 år fordi boliviansk lov har en grense på 16 år.

Nedbrutte

Kvinnene var tydelig nedbrutte da de hørte dette, og ble ført ut av politivaktene til en buss som kjørte dem tilbake til fengselet.

Nå må kvinnene belage seg på å sitte fengslet iallfall frem til saken kommer opp for retten. Det kan ta inntil seks måneder.

Les også:

De tre norske kvinnene ble hentet av en minibuss i fengselet klokken 14.30 lokal tid (20.30 norsk tid) i dag, og kjørte bakveien inn til rettsbygningen. De ble geleidet inn til kjelleren i rettsbygningen, og tok heisen rett opp til femte etasje for å møte dommeren.

Kvinnenes advokater — Dr. Williams Espinoza Cassia og Juan Carlos Samvatierra - var på plass for å argumentere for kvinnenes uskyld.

Familen møtte opp

Flere av kvinnenes familiemedlemmer var kommet til landet for å overvære fengslingsmøtet. Blant dem var faren til toåringen som har sittet sammen med sin 21 år gamle mor i San Sebastian-fengselet. Barnefaren er også broren til en av de andre kvinnene som er siktet i saken.

Narkopolitiet i Cochabamba mener at de tre norske kvinnene forsøkte å smugle kokainen med fullt overlegg til Norge.

— Vi holder fast ved at dette var en planlagt smugling av et større parti kokain pakket ned i 11 sportsbager. Vi etterforsker saken slik, og så blir det opp til retten å avgjøre skyldspørsmålet. Det hele var uhyre profesjonelt utført, og hvis det ikke hadde vært for en av våre to narkohunder, ville koffertene med kokainen havnet i Oslo, forteller sjefen for narkopolitiet, Milton Sanches til Aftenposten.no.

For en uke siden brente narkopolitiet kokainen og drømmen om en rask fortjeneste. Bolivia er det rene paradiset for kokainsmuglere, selv om narkopolitiet i landet arresterer stadig flere smuglere. Bare hittil i år har politiet beslaglagt 9000 kilo kokain.

Maksimumstraffen for narkotikasmugling i Bolivia er 25 år.