— Det beste for verdensfred er ekspanderende frihet over hele verden, sa presidenten i talen sin, etter å ha avlagt ed.

Seremonien foregikk på trappen foran Capitol-bygningen. Visepresident Dick Cheney avla først ed, før hovedpersonen selv, president George W. Bush, entret podiet.

— Vi vil ikke forsøke å påtvinge andre land vår styreform, men forsøke å la dem finne sin egen stemme, sa presidenten i sin tale.

— USAs frihet avhenger av framgang for friheten i resten av verden, sa Bush.

— I en verden som beveger seg mot frihet, så er vi fastsatt på å vise meningen og løftet om frihet, sier president George W. Bush i en uttalelse i forkant av seremonien.

Seremonien er strengt bevoktet. Skarpskyttere er plassert rundt på takene, og hundrevis av politifolk bevokter strekningen hvor paraden skal foregå.

Demonstrerte

Hundrevis av demonstranter har samlet seg i sentrum av Washington med bannere og plakater. I Malcolm X-parken i byen er en rekke kister, drapert i det amerikanske flagget, stilt opp på rekke og rad, for å minnes de 1366 soldatene som har mistet livet i Irak.

President Bush har ikke gitt opp tanken på en fredsordning i Irak, selv om USA er fast bestemt på å overlate mer av ansvaret for egen sikkerhet til irakerne selv etter valget 30. januar, skriver NTB.

Dyr feiring

Det er den kreftsyke og svekkede høyesterettsjustitiarius William Rehnquist som leder seremonien, og han vil bruke samme bibel som for fire år siden når Bush avlegger eden og sverger troskap til landets grunnlov.

Bush har satt av 40 millioner dollar (nesten 250 millioner kroner) til festlighetene som varer ut uken. Mange kritikere sier det er meningsløst å sløse bort så mange dollar på å feire seg selv når landet er i krig og budsjettene preges av store underskudd.

<b>Fire år til</b>. President George W. Bush avlegger eden, med kona Laura ved sin side.
AP
Hundrevis av demonstranter har samlet seg i sentrum av Washington.
LEN SPODEN/AP
Malcolm X-parken har demonstranter stilt opp en rekke kister for å minnes de 1366 falne soldatene i Irak.
SHANNON STAPLETON/REUTERS