Les også:

Selvmordsbomberen som drepte syv CIA-agenter og en jordansk spion i Afghanistan forrige uke, var en dobbeltagent rekruttert av jordansk etterretning, melder flere amerikanske medier.

CIA tok imot mannen fordi de håpet han kunne infiltrere terrornettverket al-Qaida. Han skal ha vært en sentral person i det internasjonale jihadistmiljøet.

  1. desember festet den påståtte informanten eksplosiver til kroppen, og sprengte seg selv på et møte ved en av CIAs stasjoner i den sørøstre provinsen Khost.

Nyheten om selmordsbomberens identitet kommer samtidig som offentliggjøringen av en rapport hvor en av USAs etterretningssjefer i Afghansitan sier at de er

— Skulle finne al-Zawahri

Bomben drepte ifølge The New York Times en gruppe eliteagenter som var kommet til Khost for å møte informanten. Bomben var således et stort tilbakeslag for etterretningsorganisasjonen operasjoner i Afghanistan.

Bomben kan også få konsekvenser for samarbeidet mellom amerikansk og jordansk etterretning , som tradisjonelt har vært tett. Det jordanske General Intelligence Directorate (GID) har de seneste årene vært en av CIAs mest nyttige samarbeidspartnere i Midtøsten.

Selvmordsbomberen identifiseres av flere som 36 år gammel jordansk lege med navn Humam Khalil Mohammed. At han var lege, kan ifølge eksperter ha ført til at han ble rekruttert for å finne al-Qaidas nestkommanderende, egypteren Ayman al-Zawahri, som selv er lege.

- Rekruttert i jordansk fengsel

Jordansk etterretning hadde gått god for ham. Han skal ha blitt rekruttert mens han var fengslet i Jordan. Hans gode jordanske referanser bidro til at han ikke ble grunding kroppsvisitert før møtet i Khost, skriver The New York Times.

Mohammed skal ha vært en av de aller fremste stemmene for jihad på Internett. Han brukte nettnavnet Abu Dujana al-Khorasani.

— Han er en av de høyest aktede forfatterne på jihadistenes nettsteder. Han er en av de topp fem jihadistene, sier Jarret Brachman, som har skrevet boken «Global Jihadism: Theory and Practice» og gir råd til amerikanske myndigheter, til The New York Times.

Han er en av de topp fem jihadistene.
Jarret Brachman, ekspert på jihadisme
En bil sprengt av en selvmordsbomber 19. januar i fjor, like ved den amerikanske basen Chapman i provinsen Khost, hvor syv CIA-agenter og en jordansk spion ble drept forrige onsdag. FOTO: AP
Nishanuddin Khan
Scott Michael Roberson (39) var en av CIA-agentene som omkom i bomben i Khost, opplyser hans familie.
AMY MESSNER/AP