The Guardian er avisen som mottok den spionasjesiktede NSA-varsleren Edward Snowdens dokumenter.

Nå føler avisen seg utsatt for en rekke «bisarre» håndteringer fra britiske myndigheter:

Søndag ble partneren til journalist Glenn Greenwald anholdt og avhørt uvanlig lenge av britisk grensepoliti på Heathrow, og de siste månedene har representanter for regjeringen og etterretningsorganisasjonen GCHQ presset The Guardian til å destruere kildematerialet i saken.

Flere aviser erfarer i dag at det var statsministerens kabinettssekretær Sir Jeremy Heywood som tok direkte kontakt med redaktør Alan Rusbridger for å få avisen til å gi fra seg dokumentene.

Støttet av sentrale ministere

Avgjørelsen ble støttet av regjeringspartner Nick Clegg, leder for liberaldemokratene og visestatsminister. Også utenriksminister William Hague var informert.

Saken fortsetter under annonsen.

Cleggs talsmann forsikrer til avisen Independent at Clegg var opptatt av å beskytte avisens rett til å publisere informasjon, men at nasjonale sikkerhetsspørsmål gjorde at han kunne gå med på aksjonsformen.

Myndighetene ønsket at The Guardian skulle kvitte seg med dokumentene i frykt for at de kunne havne i gale hender. En anonym kilde ved statsministerens kontor sier til The Telegraph at man på samme måte fryktet at Greenwalds partner kunne blitt kidnappet eller ranet mens han bar på dokumenter stjålet fra de amerikanske sikkerhetsmyndighetene.

Før The Guardian gikk med på å ødelegge sine maskiner gjorde de det klart at det eksisterer digitale kopier andre steder, og at den fysiske ødeleggelsen derfor ikke hindrer dem i å formidle informasjonen i fremtidige artikler.Redaktør Rusbridger understreket i et intervju med BBC i går at avisen har vært svært bevisste på ikke å publisere informasjon som kan true nasjonal sikkerhet, og at de hadde vært åpne om dette i sin kommunikasjon med sikkerhetsmyndighetene.

David Cameron sendte sin kabinettsekretær for å presse The Guardian, skriver flere britiske medier. Nå er han på sommerferie med kona Samantha.
POOL

Det britiske parlamentet har nå sommerferie og statsminister Cameron er på ferie med sin kone Samantha. Etter en sommer der Cameron har vært høyt og lavt i mediene med ulike politiske hjertesaker og økonomiske gladmeldinger har han i denne saken forhold seg taus.

Terrorlov benyttet

At Greenwalds partner David Miranda ble holdt i maksimaltiden ni timer har vakt sterke reaksjoner.

Britisk grensepoliti har gjennom terrorlovens kapittel syv rett til å anholde personer i opp til ni timer og konfiskere materiale, slik det ble gjort i denne saken. Årlig blir over 60 000 personer anholdt på denne måten, men de aller færreste blir holdt i mer enn et kvarter.

Miranda er ikke selv journalist, men var på en flytur betalt av The Guardian og bar på deres elektroniske kildemateriale da han ble stanset av politiet.

Tidligere har Det hvite hus bekreftet at de ble varslet av britiske myndigheter om at Miranda var på gjennomreise gjennom London og at han kanskje ville bli stanset. I går innrømmet innenriksminister Theresa May til BBC at hun var klar over at Miranda ville bli stanset, men hun understreker at "vi lever i et land der avgjørelser om man skal stanse eller arrestere noen ikke bestemmes av innenriksministeren. Det er det politiet som tar avgjørelsen."

afp000575704-tFnNlQ5Nsj.jpg
Fra The Guardian

— Denne saken har skapt enormt oppmerksomhet rundt grensepolitiets rettigheter, og jeg tror det vil skape en større offentlig debatt rundt disse lovene, sier jusprofessor Helen Fenwick ved Durham University til Aftenposten.

— Dette er en veldig vidtrekkende myndighet i utgangspunktet, men som jeg aldri før har sett blitt brukt på denne måten mot en journalist eller en person som fraktet redaksjonelt materiale. Loven er ment å gjelde mistanke om terrorisme, noe som ikke ser ut til å være tilfelle i denne saken.

Denne loven er i ferd med å endres, og menneskerettighetsorganisasjonen Liberty har klagd den inn for Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.