Les også:

«Mac is back, Mac is back» roper folkemengden i kor. Vi er på John McCains valgvake, og opptellingen som vi alle følger direkte på storskjerm, viser at John McCain har vunnet.

Mannen som for et par måneder siden ble regnet som politisk død i USA, har vunnet det viktige primærvalget i New Hampshire. Og så kommer hovedpersonen selv inn i salen, og til ellevill jubel starter han seierstalen sin slik:

— Nå har vi vist folk hvordan et virkelig comeback ser ut!

Han fortsetter med å fortelle tilhengerne hvordan den store forvandlingen var mulig.

Saken fortsetter under annonsen.

— Da jeg var nede på målingene sa jeg at jeg reiser til New Hampshire hvor folk ikke lar andre ta beslutninger for dem. Hvordan skal du snu det, spurte mange. Du har ikke penger nok, du har liten oppslutning. Og jeg svarte dem: Jeg reiser til New Hampshire, og der skal jeg fortelle folk sannheten, sier McCain og jubelen er igjen ellevill.

Les også:

Clinton fant sin stemme

Stemningen er minst like høy på Hillary Clintons valgvake. Hun vant overraskende det demokratiske primærvalget etter å ha ligget langt etter Barack Obama i meningsmålingene.

Etter storseieren i Iowa den 3. januar ble Obama det store stjerneskuddet i nominasjonskampen, og flere begynte allerede da å spekulere på om Hillary Clintons muligheter til å vinne presidentnominasjonen var falt i grus.

Men i går endret det hele seg igjen. En svært presset Hillary Clinton reiste seg, og vant det demokratiske nominasjonsvalget i denne delstaten etter tredjeplass i Iowa. Seieren er ikke stor i prosenttall, men den psykologiske effekten er likevel voldsom.

For Obama var så stor favoritt at alt annet enn en ny storseier er et kjempetap for ham. Og så kommer Hillary Clinton ut på scenen for å tale til sine tilhengere.

— La oss sammen gi Amerika det samme comeback som New Hampshire nettopp har gitt meg, sier hun, og forsamlingen eksploderer i jubel.

- Jeg vil spesielt takke New Hampshire. I løpet av den siste uken så har jeg lyttet til dere. Og i løpet av den prosessen så fant jeg min egen stemme, sier hun.

AftenpostenTV: Se og hør Clinton og McCains jubeltaler

Erfaring

Med to historiske comeback er dermed begge partienes nominasjonskamper nå fullstendig åpne igjen, og meningsmålere og analytikere vil bli stilt overfor vanskelige spørsmål om hvordan de kunne ta så feil.

Les også:

En mulig forklaring er at det var de uavhengige i New Hampshire som snudde resultatet så dramatisk. Uavhengige i denne delstaten kan stemme enten på republikanske eller demokratiske kandidater, og analytikerne trodde de ville samle seg om Obama. Men Hillarys comeback indikerer at mange av dem i stedet har stemt på John McCain, og dermed økt hans seier mot Mitt Romney, og samtidig gitt Hillary Clinton seier mot Obama.

, også en trend som meningsmålerne ikke klarte å fange opp.McCains tilhengere er fra seg av glede.

— Dette er helt fantastisk. McCain setter landet sitt foran alt; ingen har en sånn integritet som han har , og ingen andre har så stor erfaring som ham. Han vil bli en glimrende president, sier Jane Mosbacker (22).

Hun har reist hit til New Hampshire fra Texas for være frivillig i McCain-kampanjen, og betaler alle utgifter selv. Sammen med henne står Brody Davis (22) fra Florida og søsknene John (18) og Medora Hartz (19) fra Virginia.

- John McCain er 71 år gammel. Er han ikke litt gammel til å bli president?

— Nei, han er slett ikke gammel. Han jobber mye hardere enn oss hver eneste dag i valgkampen, og har en karakter som appellerer også til unge, sier Brody Davis.

- Og så står han på sine prinsipper, og bytter ikke standpunkt frem og tilbake som andre kandidater gjør. Tenk deg foran nominasjonen i Iowa. Da ble han spurt om han støttet etanolsubsider i en delstat der veldig mange dyrker mais for å produsere etanol. Men McCain sto på sitt tidligere standpunkt og sa nei. Tenk deg å ha et sånt politisk mot, sier Jane Mosbacker imponert.