Beregninger fra Københavns Universitet, som tar utgangspunkt i nye tall fra Danmarks Statistikk, viser at antallet danske statsborgere vil nå toppen allerede neste år.

I dag er det 5,14 millioner danske statsborgere i dronningriket. Allerede om 40 år vil denne befolkningsgruppen og deres etterkommere ha falt ned hele 770.000 individer til 4,37 millioner.

Hittil har man trodd at utenlandske statsborgere ville kompensere for fallet i danske statsborgere, og sikre en lett, men konstant stigning i Danmarks befolkningstall. Men regjeringens stramme innvandringspolitikk de siste tre-fire årene har nå gjort disse prognosene til skamme.

Hvis den beskjedne innvandringen, som Danmark har opplevd fra 2002 til 2004, fortsetter på samme lave bluss i årene framover, vil den samlede befolkning i kongeriket toppe på 5,42 millioner innbyggere allerede om 12 år — i 2017. Deretter vil den falle og for eksempel nå et anslått nivå på 5,27 millioner innbyggere i 2045. Det svarer til en reduksjon på 141.000 mennesker, noe som tilsvarer innbyggertallet i Danmarks tredje største by Odense.

Bak disse oppsiktsvekkende beregningene står en av Danmarks ledende befolkningseksperter, lektor i demografi ved Københavns Universitet, Hans Oluf Hansen. Hans prognoser viser også at mot slutten av århundret vil etterkommere av nåtidens dansker statsborgere utgjøre en minoritet i samfunnet.

Det blir stadig færre dansker. Allerede fra neste år peker kurvene nedover.
HANS O. TORGERSEN