• Det er klart en risiko for at terrorister vil lykkes i Danmark, sier den danske terroreksperten Morten Skjoldager etter at et antatt forsøk på massakre i avislokaler i København ble avverget.

Les også:

Glostrup utenfor København torsdag morgen: I joggedresser og ubarberte kom tre av de fem terrorsiktede i en grønn politibil med mørke ruter til fengslingsmøtet. Den ene virket nervøs. De to andre så roligere ut. Alle nektet seg skyldig, men ble varetektsfengslet i fire uker og fikk brev— og besøksforbud de to første ukene.

— Mennene har forsøkt å destabilisere det danske samfunnets struktur, sa juridisk direktør i det danske politiets etterretningstjeneste PET, Lykke Sørensen.

Samtidig i det ene hjørnet av Rådhusplassen midt i København var stemningen ladet: De ansatte i avisene Jyllands-Posten, Politiken og EkstraBladet snakket alvorlig med kolleger og fikk tilbud om psykologhjelp. Samtidig later de som om ingenting er hendt, og gjør jobben sin. Mange ansatte føler seg tryggere på jobb enn deres venner og familie gjør, bl.a. fordi de vet at det ikke bare er å spasere rett inn i avislokalene.

Sov dårlig

— Kona er mer urolig enn meg, sier en journalist i den ene avisen.

Saken fortsetter under annonsen.

— Etter at jeg la meg onsdag kveld, fikk jeg ikke sove og måtte stå opp igjen. Opplysningene var så ubehagelig konkrete, sier en annen erfaren reporter dagen etter onsdagens pågripelse av tilsammen fem menn i Danmark og Sverige.

Terrorplanen skulle konkret gå ut på å «drepe så mange som mulig», og det skulle skje «en av de nærmeste dagene», slik PET formulerte det.

Det er allerede investert mye i terrorsikring av Jyllands-Posten, også etter at avisen av økonomiske årsaker flyttet fra Kongens Nytorv til en av etasjene i bygningen med to konkurrenter for et drøyt år siden. Kravet til legitimasjon er ufravikelig, og man må passere flere lukkede dører og kjenne koder for å komme videre. Siden Jyllands-Posten trykket 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed i 2005, har avisen levd med trusler, både mot hovedkontoret i Århus og den store København-redaksjonen. Politiet har avslørt flere drapsplaner mot mannen bak den mest kontroversielle tegningen, avisens egen nå pensjonerte tegner Kurt Westergaard.

Nær Strøget

Inngangen til avishuset på Rådhusplassen ligger knapt hundre meter fra den ene enden av handlegaten Strøget, der det ofte myldrer av nordmenn. I går ville hverken Jyllands-Postens sjefredaktør Henrik Thomsen, avisens konserndirektør Lars Munch eller tidligere kulturredaktør Flemming Rose - som tok initiativ til Muhammed-tegningene – snakke om saken. Rose er for øvrig i ferd med å overta som utenriksredaktør i avisen.

Onsdag sa Munch at det aldri blir dagligdags å motta terrortrusler. - Dagens opplysninger fra PET er forferdelige. Men det vil bli hverdag igjen, sa Munch.

I en annen etasje i avishuset var Politiken-journalist Morten Skjoldager på jobb i går. Den prisbelønte reporteren har skrevet boken Trusler innenfra.

— Dette er ikke den siste saken vi får se. Ekstremister over hele verden ønsker å ramme Danmark, sier Skjoldager til Aftenposten.

Han poengterer at PET hittil har vært velinformert. Samtidig viser han til at selvmordsbomberen som ved en feiltagelse kun drepte seg selv i Stockholm lørdag 11. desember i år, ikke var kjent av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

— Noe slikt kan jo skje i Danmark også, at PET ikke har identifisert en potensiell selvmordsbomber, sier Skjoldager.

Skummel matmaskin

. De tre som ble fengslet i Glostrup ble siktet etter terrorparagraf 114, som tidligere har gitt dommer på mellom 7 og 12 års fengsel. Ifølge tilhørere under fengslingsmøtet, snakket minst to av de tre godt svensk. De så ikke mot tilhørerbenken.

En fjerde ble arrestert i Stockholm onsdag og varetektsfengslet der i går ettermiddag. Den femte, en 26 år gammel asylsøker fra Irak, ble sluppet fri i København. Sistnevnte har hatt kreft, er blind på det ene øyet og døv på det ene øret. Selv om han ikke ble varetektsfengslet, ble terrormistanken opprettholdt.

Hjemme hos den løslatte 26-åringen var det onsdag blitt funnet en «mistenkelig gjenstand», som politiet fryktet kunne være en bombe. Gjenstanden ble fjernet fra eiendommen under store sikkerhetsforanstaltninger. –Det er noe vår mor bruker til å lage mat med, fortalte 26-åringens bror til Jyllands-Postens nettutgave i går. Og politiet bekrefter at materialet var harmløst.

Sikkerhetskontrollen ved Jyllands-Postens lokaler er omfattende.
JENS NØRGAARD LARSEN, AFP