Demonstrantene hadde overnattet på plassen etter å ha deltatt i massedemonstrasjonen fredag, den største på over en måned.

Lørdag morgen skjøt sikkerhetsstyrker varselskudd mot demonstrantene for å spre dem, og ifølge kilder ved et sykehus i Kairo er to demonstranter drept, mens minst 15 ble såret, ifølge NTB.

Tallene på skadde og drepte er likevel fremdeles usikre, da Associated Press melder om 1 drept og hele 71 skadde.

— Dette kan helt klart føre til mer uroligheter, mener norsk ekspert.

Al Jazeeras korrespondent i Kairo melder i formiddag om at antall demonstranter på plassen øker, etterhvert som ryktet om de drepte og skadde sprer seg i byen.

Saken fortsetter under annonsen.

Krever fortgang

Hundrevis av soldater skal ha gått løs på demonstrantene med klubber, og mange demonstranter skal ha blitt slått og kastet inn i politibiler. Svart røyk fra overtente kjøretøy, knust glass, steiner og rester fra kampene skal ligge strødd på Tahrir-plassen, ifølge Associated Press.

Over 100.000 mennesker samlet seg fredag på Tahrir-plassen i Kairo med krav om at det militære overgangsrådet som styrer landet, må få fortgang i reformprosessen.

I tillegg krever de at den avsatte president Hosni Mubarak og andre ledende personer i hans regime må stilles for retten.

Et av demonstrantenes viktigste krav er at tre av Mubaraks nærmeste medarbeidere, stabssjef Zakaria Amzi og de to tidligere parlamentslederne Safwat al-Sherif og Fathi Sorour, blir stilt for retten.

Mubarak selv er fortsatt i Egypt. Både den tidligere presidenten, hans kone Suzanne og deres to barn har fått forbud mot å forlate landet, og verdiene deres er frosset.

Revolusjonen er ikke over

Bjørn Olav Utvik, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, tror at konsekvensene av drapet på de to demonstrantene er avhengig av hvordan myndighetene og militærrådet opptrer i etterkant.

- Hvis de går raskt ut å beklager hendelsen og sørger for å stille dem som står bak for retten, så trenger ikke dette å få så store følger. Men hvis de ikke gjør det, så kan det helt klart føre til mer uroligheter og en eskalering av situsjonen. Dette vil igjen kunne føre til nye demonstrasjoner, sier han til Aftenposten.no.

Utvik mener at denne sterke demonstrasjonen er et klart bevis på at revolusjonen ikke er over.

— Vi ser fortsatt at der er stor vilje og evne til å mobilisere blant demonstrantene. De er en sammensatt gruppe, og det at alle stiller seg bak demonstrasjonen på denne måten, viser hvilket voldsomt omfang dette har, sier Utvik.

- For tregt

Feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi leder nå det militære overgangsrådet som styrer Egypt etter at regimet til president Hosni Mubarak ble veltet i februar.

Rådet skal etter planen sitte frem til det blir holdt nyvalg, trolig til høsten, men har lovet å gjennomføre en rekke reformer innen den tid.

Det har vært en rekke demonstrasjoner siden Mubarak gikk av den 11. februar, men i det siste har antall demonstranter økt betraktelig.