Fugleinfluensaen som har brutt ut på en kalkunfarm i Suffolk i England, er av den dødelige H5N1-varianten. Dette bekreftet det britiske miljø— og matdepartementet lørdag.

- Ingen krisestemning

Det norske mattilsynet og Folkehelseinstituttet møttes lørdag ettermiddag for å vurdere situasjonen. Mattilsynet opplyser gjennom en pressemelding i ettermiddag at de har etableret et risikokområde for mulig utbrudd av fugleinfluensa i alle deler av fastlands-Norge sør for Nordland. I dette området er det nå forbud mot frittgående fjærfe. Det innebærer at bønder og fjærfeholdere er ansvarlige for at høner, ender og gjess ikke skal komme i kontakt med ville fugler, som er spesielt utsatt for viruset.

Viruset kan smitte over på mennesker, og kan få et dødelig utfall. - Men det er ingen kristestemning, sier kommunikasjonsrådgiver Siw Ulvehøj i Mattilsynet til Aftenposten.no.

Kalkunfarm

Det er en kalkunfarm i Lowestoft øst i England som er rammet. Den er Europas største kalkunprodusent. Torsdag ble mange av fuglene syke. Lørdag var om lag 2.600 kalkuner døde. Britiske veterinærmyndigheter ble tilkalt, og prøver viser at det er den farlige H5N1-varianten av fugleinfluensa som har brutt ut. Myndighetene har isolert farmen, og resten av de 160.000 kalkunene vil bli slaktet i løpet av lørdag.

- Ingen anelse

En talskvinne for det britiske miljø-, mat- og landbruksdepartementet sier det er små sjanser for at skydommen vil smitte over på mennesker. – Vi er sjokkerte, vi hadde ingen anelse om at denne sykdommen plutselig har dukket opp i England, sier Charles Bourns, leder av den britiske foreningen for fjærfeprodusenter, ifølge NTB. Det er foreløpig ingen informasjon om mulig smittekilde. Mattilsynet utelukker ikke at utbruddet har forbindelse med de seneste utbrudd i Ungarn og Russland.

Riis-Johansen: - Grunn til bekymring

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier at utbruddet av fugleinfluensa i England gir grunn til bekymring.

— Det er en alvorlig dyresykdom vi snakker om, så det er grunn til bekymring. Men samtidig skal vi passe oss for å skape unødig frykt. I hovedsak dreier dette seg om et problem for norske dyreholdere, sier Riis-Johansen til NTB.

Godt forberedt

De aller fleste norske fjørfeprodusenter er godt forberedt dersom fugleinfluensaen skulle komme til Norge.

— Hele øvelsen for hvordan man sikrer hønsehus er gjort. Skulle en fugl bli infisert, vet vi hva vi skal gjøre for å beskytte oss best mulig, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen i Fjørfebransjens landsforening til NTB.