Presidenten. Det er søndag morgen, og Aftenpostens utsendte er blitt bedt om å komme til presidentpalasset Miraflores i sentrum av Venezuelas hovedstad Caracas. Vi skal møte president Hugo Chavez og delta i hans direkte fjernsynsshow "Alo Presidente", et talkshow med Chavez i alle roller. Som vert, underholder, sanger, forteller, akrobat og klovn. Ja, showet går hver søndag på statskanalen og varer mellom fem og syv timer. Det sendes direkte og har kun med noen få innbudte gjester i et lite studio. Aftenposten innfinner seg, blir sjekket ut og vist plass. Plutselig blir det liv og røre, og inn kommer president Chavez. Smilende, iført en rød, oppkneppet skjorte, avslappet og blid. Han sjekker litt i papirene sine før han strener bort til Aftenposten.— Velkommen, kamerat journalist fra Norge. Vi spiller på samme oljelaget. To store oljenasjoner. Nå begynner showet.Dermed setter han seg bak det store skrivebordet, blir sminket, kameraene går, og i syv stive timer underholder Hugo Chavez ti millioner seere. Han snakker om alt fra politikk til kritikk av USA-imperialismen, holder appeller, forteller gode historier og gir ros til eget mannskap. Noen kaller ham politisk klovn, andre en folketaler av Guds nåde.

Kuppmakeren.

Hugo Chavez er yrkesoffiser og ble for alvor kjent i 1992. Da ledet han et mislykket militærkupp og havnet bak lås og slå. Men han satt inne bare i to år og ble løslatt i mars 1994. Ikke før var han utenfor murene, så kastet han seg inn i politikken. Han dannet partiet Movimiento Quinta Republica (MVR), som vant valget i 1998. Han brukte de to første årene ved makten til å gjennomføre omfattende konstitusjonelle reformer. I dag har han samlet all makt i sine hender. Opposisjonen er knust, han har flertall i Kongressen, kontrollerer høyesterett og er sikker på å bli gjenvalgt i 2006.

Drømmeren.

President Chavez har tre forbilder: Gud, Karl Marx og Simon Bolivar, den søramerikanske revolusjonshelten som sloss mot det spanske overherredømmet på begynnelsen av 1800-tallet. Det er denne miksen, denne latinske cocktailen, som han kaller for den bolivarianske revolusjonen. Ingen teori, aller mest en drøm. Da Chavez ble valgt til president med et overveldende flertall i 1999, omdøpte han straks Venezuela til Den bolivarianske republikken Venezuela.. - Jeg ønsker å oppfylle Simon Bolivars drøm om en union, om et samlet Sør-Amerika. En union som vil bekjempe Verdensbanken og Pengefondet. En union som vil forkaste neoliberalistenes ideer om privatisering og frihandel. En union som vil forsvare de fattiges interesser, forklarer han og fekter ivrig med armene.

Populisten.

Hugo Chavez må betegnes som en karismatisk venstrepopulist. Han er et arbeidsjern og sover bare fire-fem timer. Resten av døgnet arbeider han og drikker kaffe, minst 30 kopper om dagen. Han elsker dessuten å snakke - i timevis og om alt mulig fra politikk til baseball. Han er mye ute blant folk, reiser rundt og lytter, og da helst blant fattigfolk. Av landets 27 millioner mennesker lever 54 prosent lever under FNs fattigdomsgrense på to dollar dagen.Dermed bruker Hugo Chavez oljepenger. Han har satt av et sosialfond på 15 milliarder kroner som går til skoler, understøttelse til familier, sykehus, etc.- Vi er verdens femte største oljeprodusent. Nå skal inntektene komme folket til gode, forteller han Aftenposten.

Provokatøren.

Hugo Chavez er Latin-Amerikas mest kontroversielle statsleder. Han har ertet på seg USA med nesten daglige verbale utfall mot president George W. Bush, som han forakter. Han er Fidel Castros beste kamerat, og ingen annen gjør så mye for å hjelpe Cuba som president Chavez. Han har splittet Venezuela i to nesten like store og uforsonlige leire. Chavenistene, som støtter ham i ett og alt, og opposisjonen, som hittil ikke har maktet å kvitte seg med ham. Og som neppe gjør det i uoverskuelig fremtid, skal man tro Chavez. - Jeg vinner valget i 2006 og blir sittende til 2013.Presidenti Den bolivarianske republikken Venezuela

Saken fortsetter under annonsen.

Født 28. juli 1954 i delstaten Barinas, Venezuela

Utdannelse:1975: Grad i militærvitenskap ved Det militære akademiet i Venezuela

Familie:Separert og far til fem barn fra to ekteskap

Interesser: Poesi og baseball

Karrie`re:

1990: Utnevnt til oberstløytnant

1992: Fengslet for deltagelse i kuppforsøk

1994: Grunnla partiet Movimiento V Republica

1998: Valgt til president med 56 prosent av stemmene

2000: Gjenvalgt med 59 prosent med mandat frem til 2007.

Venezuelas president Hugo Chavez taler engasjert til fremmøtte i Havanna under et besøk hos sin gode venn Fidel Castro i april i år.
AP