— Jeg synes ikke vi skal tenke på hvordan vi skal restarte forholdet til Russland. Det er Russland som bør vurdere hvordan de skal gjøre det, sa Litauens utenriksminister Linas Linkevicius da EU-landenes utenriksministre mandag var samlet til møte i Brussel.

— Det er ingen grunn for EU til å gi opp eller lette på sanksjonene, sa Linkevicius.

Det var ikke lagt opp til at dette møtet skulle fatte noe vedtak, men på ministernes bord lå et fire sider langt notat fra EUs utenrikskoordinator. Konklusjonen i det var at EU vil myke opp forholdet til Russland, dersom president Vladimir Putin slutter å bidra til å destabilisere Øst-Ukraina.

Men nå er notatet lagt på is.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström slo også fast at EU nå må beholde sine sanksjoner, men var enig i at EU trenger et langsiktig perspektiv på sitt forhold til Russland.

Saken fortsetter under annonsen.

Kald skulder

I de siste dagene har det vært nye kamper mellom de russisk støttede opprørerne i Øst-Ukraina og regjeringsstyrkene. Antall drepte og antall flyktninger øker, og kampene rundt Donetsk flyplass har økt i styrke.

I denne situasjonen ble notatet fra Mogherini møtt med en kald skulder på EUs ministermøte. Hun hadde blant annet foreslått at EU skulle gjenoppta kontakten med Russland på politisk nivå innenfor en del internasjonale spørsmål og handel. På listen over konkrete saker sto spørsmål som fredsprosessen i Midtøsten, Syria og Irak, Irans atomprogram, Libya og Nord-Korea – for å nevne noe.

Uenighet

De 28 medlemslandene i EU har hele tiden slitt med å enes om sanksjoner mot Russland. Uenigheten har vært betydelig. Da sanksjonene ble innført i fjor, ble de vedtatt for ett år. De første ble alt vedtatt i mars og utløper dermed i mars i år. De siste og mest omfattende utløper i juli. Det er blant annet de sanksjonene som omfatter olje- og gassindustrien. På den måten rammer de norske selskaper som er aktive i Russland.

Løper ut av seg selv

Dersom EU-landene ikke enes om å videreføre sanksjonene, vil de opphøre. Derfor er det duket for betydelig intern tautrekking i unionen. Saken skal behandles av stats- og regjeringssjefene på toppmøte i vår.

EUs sanksjoner er samordnet med USA som hele tiden har presset på for tøffere tiltak.

Norge ar sluttet seg til EUs sanksjoner. Meldingen fra Utenriksdepartementet er at man fra norsk side følger den prosessen som pågår i EU.

EU får nesten 30 prosent av sin gass fra Russland. EU-landene er i ulik grad økonomisk bundet til Russland. Dette reflekteres i uenigheten EU-landene imellom om sanksjonene.

Avventer Russland

Mogherini sa etter møtet at en vil videreføre sanksjonene dersom Russland ikke oppfyller de våpenhvileavtaler som er innført og legger det nødvendige presset på opprørerne.

Den østerrikske utenriksministeren Sebastian Kruz sier til nyhetsbyrået Reuters at EU bør legge en plan for hvordan man igjen skal normalisere forholdet til Russland.

Østerrike får støtte av Tsjekkia, Kypros, Frankrike, Italia, Ungarn og Slovakia som ønsker et mer normalisert forhold.

De statene som i står på den tøffeste sanksjonslinjen er Storbritannia, Sverige og Danmark, de baltiske statene og Polen.

Les også: