SISTE: Antallet ebolasmittede ligger an til å tredobles til 20.000 innen november, dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres, advarer WHO tirsdag morgen.

Skjør medisinsk infrastruktur kneler under vekten av tidenes verste ebolautbrudd og flere mennesker i Liberia dør nå av medisinske problemer som kunne vært unngått eller behandlet, skriver The Washington Post.

Sult er dessuten i ferd med å bli et større problem enn viruset i enkelte områder, ifølge WHOs generaldirektør, Margaret Chan.

Allerede begrensede ressurser er bundet opp i bekjempelsen av epidemien, og helsepersonells frykt for å bli smittet fører til at mennesker med sykdommer som er mulig å behandle ikke får hjelpen de trenger.

Sivilbefolkningens frykt for å bli smittet fører dessuten til at folk ikke drar for å få behandling på landets sykehus eller klinikker.

Saken fortsetter under annonsen.

Slipper ikke inn på sykehusene

Som en følge av dette melder vestlige eksperter nå om dødsfall fra sykdommer som malaria, diarè, lungebetennelse og effektene av diabetes og høyt blodtrykk. Tilstander som er enten unngåelige eller mulige å behandle.

Spesielt utsatt er fødende kvinner som ikke får den hjelpen de trenger.

35 år gamle Fatumata Fofana døde av komplikasjoner under fødselen etter problemer med å bli innlagt på sykehus, skriver The Washington Post. Ifølge avisen er historier som hennes skremmende vanlig i den liberiske hovedstadet Monrovia.

Sendt fra fødeavdeling i taxi

Forrige uke ble en fotograf i samme avis vitne til at en annen fødende kvinne ankom ebolasenteret til hovedsykehuset i Monrovia i taxi, sendt dit av arbeidende ved sykehusets fødeavdeling da hun ikke kunne bevise at hun ikke hadde ebola.

Men fremme ved ebolasenteret kom ingen for å ta henne i mot. Ifølge avisen ville sjansene for å slippe inn uansett vært minimale da de ansatte ikke ville ha tatt henne med inn blant de smittede ettersom de ikke kunne vite om hun hadde viruset eller ikke.

Frykter 500.000 smittede

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslo forrige måned at utbruddet kan nå 20 000 smittede før man får det under kontroll, men flere eksperter mener det totale antallet kan bli mye høyere, skriver The Washington Post.

Fra en feltarbeider i Leger uten grenser:

Så langt har epidemien tatt livet av over 2 600 personer i Guinea, Liberia, Sierra Leone og Nigeria.

Ifølge den amerikanske hovedstadsavisen frykter amerikanske CDC (Centers for Disease Control and Prevention), i et anslag som skal bli publisert denne uken, at opp mot 500 000 mennesker kan bli smittet av ebolaviruset innen utgangen av januar.

– Behovene er enorme

Forrige uke godkjente FNs sikkerhetsråd en resolusjon for å bekjempe utbruddet som Margaret Chan sier trolig er «FNs største utfordring i fredstid».

– Alt skjer nå raskere enn noensinne. Behovene er enorme, og vi vet det, sa hun da hun adresserte Sikkerhetsrådet på torsdag.

Resolusjonen ber om større bidrag fra medlemslandene og ber samtidig om at reiserestriksjonene til de epidemirammede landene fjernes. Det er første gang i historien at FN har opprettet et oppdrag rettet mot en krise innen offentlig helse, ifølge WHO.

Resolusjonen kom samme uke som USA trappet opp kampen mot epidemien med planer om å sende 3 000 soldater, bygge 17 behandlingssentre, trene tusenvis av helsearbeidere og opprette et militært kontrollsenter, skriver Reuters.

— Vår yngste overlevende

Pressemedarbeider i Leger Uten grenser, Sophie Jane Madden, tvitret natt til tirsdag norsk tid et bilde av deres hittil yngste ebolaoverlevende. James på bare tre år har overlevd, og får dra hjem med sin onkel Dominic (24).