Direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, skrev tidligere denne uken en kronikk om Kongo og om hvordan rettsstat erstattes av organisert kriminalitet og et voldelig kaos. Han reagerer positivt på at Sveriges ambassadør har levert en demarche på vegne av EU med som tar avstand fra dødstraff — der dødsdommen mot de to nordmennene ble brukt som eksempel.

Norge er en miniaktør

Egeland mener EUs demarche er gode nyheter for de to dødsdømte nordmennene. - Norge er en miniaktør i Kongo, mens EU er en svær aktør. Det har mye større betydning hva store EU sier, enn hva Norge uttaler, sier Egeland til Aftenposten lørdag ettermiddag

Bjørke Magnus Knutsen

— Norge skal være fornøyd med at det er Sverige som har formannskapet i EU, vi har et svært godt samarbeid, understreker han.

Et klart signal

Egeland tror dette styrker rettsikkerheten for Moland og French og at ankebehandlingen muligens vil fremskyndes.- Nå har man sagt til Kongo på høyeste plan at verden følger med. Det er en rettsikkerhetsgaranti for de to nordmennene. Jeg vil tro at svært mange kongolesere og utlendinger misunner nordmennene oppmerksomheten de har fått, sier Egeland.

- Man kjemper om oppmerksomheten i et overbelastet rettsvesen i et land fullt av kriminalitet.