Forberedelsene til åpningen har alt startet, og innen sju til ti dager vil det bli tatt steg for å lette på blokaden av det Hamas-kontrollerte området, sier Arabi.

Ifølge den israelske avisen Haaretz er forberedelsene alt i gang, og når grenseovergangen er åpnet vil både personer og varer fritt kunne passere, uten Israels godkjennelse.

Tidsskille

Beslutningen innebærer et tidsskille for palestinerne på den beleirede Gazastripen. Før det egyptiske opprøret samarbeidet Israel og Egypt om kontrollen ved Rafah-overgangen.

Israel innførte i 2007 blokade av Gazastripen for å svekke Hamas, noe Egypts tidligere president Hosni Mubarak også så seg tjent med å gjøre.

Ved å skape store vansker for sivilbefolkningen på Gazastripen håpet de to landene at innbyggerne i området ville vende seg mot Hamas og slutte opp om mer moderate grupper.

Saken fortsetter under annonsen.

Det motsatte har skjedd, og Hamas anklages nå selv av mange for å ha blitt for moderate.

EU-observatører

En gjenåpningen av Rafah-overgangen vil ifølge Haaretz være et brudd på avtalen som ble inngått mellom Israel, Egypt, USA og EU etter den israelske tilbaketrekningen fra området i 2005.

EU bidro som ett ledd i avtalen med observatører ved grenseovergangen for å forsikre Israel om at det ikke ble fraktet inn våpen etter tilbaketrekningen.

Gazastripen har vært gjenstand for gjentatte israelske angrep siden tilbaketrekningen, og militante palestinere har på sin side skutt utallige raketter mot Israel fra området.

Stridsvognangrep

Sent torsdag kveld ble en familie på fire palestinere såret da en israelsk stridsvogn angrep et bolighus øst for flyktningleiren al-Bureij.

Ifølge sykehuskilder og øyenvitner besto familien av et ektepar og to barn på fem og ti år. Familien oppholdt seg i andre etasje av et hus som ligger rundt 200 meter fra grensa til Israel.

En talsmann for den israelske hærledelse bekrefter angrepet.

– Israelske stridsvogner avfyrte granater mot terrorister og traff dem da de var i ferd med å utplassere sprengladninger nær sikkerhetsgjerdet, sier talsmannen.