I 1967 var Kim Young-soon danserinne i Pyongyang. En dag kom hennes beste venninne innom og fortalte den vanvittige nyheten:

— Jeg skal flytte inn i hus nr. 5, forkynte Sung Hye Rim, en kjent nordkoreansk skuespillerinne. Hun snakket om residensen til Kim Jong-il, den gang politisk arving bak sin mektige far Kim Il Sung. For Kim Yong-soon virket denne romansen som et slags perverst eventyr med små sjanser til en lykkelig slutt, minnes hun i dag.Og hva som verre var, skuespillerinnen var allerede gift.

Rømte til sør

— Hva med mannen din, spurte jeg. Men hun svarte ikke, forteller Kim Young-soon. Hun bor nå i Seoul i Sør-Korea, etter å ha rømt fra nabolandet i nord for ti år siden.

Sung Hye Rim var den første av en rekke kvinner knyttet til Kim Jong-il, som døde av et hjerteinfarkt 17. desember, 69 år gammel. Beryktet for sin appetitt på fine sigarer, konjakk og unge kvinner, tok Kim seg ifølge beretningene flere elskerinner, særlig etter at han overtok makten ved sin fars død i 1994.

Men bare fire av kvinnene oppnådde et mer varig forhold til Nord-Koreas sterke mann. Tilsammen fødte de ham minst seks barn. Deres personlige forhold til diktatoren ga dem imidlertid sjelden noen virkelig innflytelse. De fire elskerinnene levde sine liv i kulissene, som i et gyllent bur.

Saken fortsetter under annonsen.

Hus og hjem

— De hadde muligens en slags sengeprat-innflytelse, av typen "jeg liker ikke den personen", eller "han er en flink fyr". Men kvinnenes rolle var for det meste romantisk, og knyttet til hus og hjem, sier Michael Breen, som er forfatter av boken Kim Jong-il: Nord-Koreas kjære leder .

I Kim-dynastiet fantes det imidlertid hederlige unntak. Kim Jong Suk, Kim Il-sungs første kone, hadde vært en ung revolusjonær som kjempet mot de japanske invasjonsstyrkene. Hun var mor til Kim Jong-il og ble dyrket som landets "kvinnelige general" før sin død i 1949.

-Hadde makt

Dessuten var det Kim Jong-ils mangeårige samboer Ko Young Hee, mor til Kim Jong-un, den mangeårige diktatorens yngste sønn, som han utpekte til å etterfølge ham som regimets tredje generasjons leder. Noen mener at Ko øvet betydelig innflytelse på Kims avgjørelser.

— Hun var den som Kim elsket høyest, sier Jang Sung-min, som har skrevet boken Hvor går Nord-Korea etter Kim Jong-il? Ko døde i Paris i 2004 mens hun ble behandlet for brystkreft.

En gang, etter at Kim hadde dømt sin svoger Jang Sung-taek til husarrest, overtalte Ko ham til å slippe ham fri, hevder Jang. Hun sa til Kim:

— Sett ham fri. Du behøver hans kompetanse.

Og disse ord kan ha vist seg å være profetiske. Jang Sung-taek og hans kone Kim Kyong Hui, Kim Jong-ils eneste søster, er nå blitt den påtroppende lederen Kim Jong-uns støttespillere under hans skjøre maktovertagelse.

Bak lukkede dører

Likevel, de fleste kvinnene i palasset måtte holde seg i bakgrunnen.

— Disse kvinnene ble behandlet som i et av tidligere tiders koreanske dynastier, sier Jang.

– Deres rolle var på en måte som enkelte muslimske kvinners i dag: Oppbevart bak lukkede dører og dominert av menn.

Sung Hye Rim hadde det antagelig verst, sier observatører.

Kim Jong-il var en ivrig teatergjenger, og møtte henne etter en forestilling.

– Hun var så feminin og så uttrykksfull; det var derfor han falt for henne, forteller Kim Young-soon.

Taushet

Kim fortalte ikke engang sin far om kjæresten. Ikke lenge etter at de to flyttet sammen, ga Kim Il Sung sin sønn ordre om å gifte seg med Kim Young Sook, datteren til en høytstående general. Hun ble hans eneste offisielle kone, sier Jang.

Eksperter tror at de to kvinnene levde i hvert sitt palass, og det er uklart hvor mye Kim Young Sook visste om sin rivalinne, som fødte Kim Jong-ils første sønn Kim Jong-nam. "Gutten ble holdt skjult for Kim Il-sung i årevis", heter det på eksperthold.

Som fraskilt og fem år eldre enn Kim Jong-il, ble Sung til slutt et potensielt problem for palasset. Nord-Koreas hemmelige politi satte mange av hennes venner og familiemedlemmer i fengsel av frykt for at de skulle fortelle om forholdet til Kim Jong-il. Det forteller Jang og andre kilder. Blant de arresterte var Sungs bestevenninne Kim Young-soon, som ble internert sammen med resten av sin familie. Både foreldrene, ektemannen og sønnen hennes døde.

Døde i Russland

Eksperter forteller at Sung ble skremt av Kim Jong-ils raseriutbrudd og rømte til Russland, der hun døde i 2002.

Kims siste langvarige forhold var til en klassisk pianistinne, Kim Ok. I 1980-årene var hun sekretær for "Den kjære leder". Hun pleiet Kim etter slaget han hadde i 2008, og nøt en respekt som ingen av de andre kvinnene hadde. Det sies at hun ga direkte ordrer eller skjelte ut noen av regimets tjenestemenn. Ryktene ville ha det til at hun ga Kim Jong-il en datter, ifølge sørkoreanske nyhetsmeldinger.

Kim Ok ledsaget Kim Jong.-il på en reise til Kina kort tid før hans død, og var blant de sørgende i lokalet der Kim lå på lit de parade sist uke.

Hittil har Nord-Korea-observatører ikke identifisert noen ledsager i etterfølgeren Kim Jong-uns privatliv. Men forfatteren Jang har et klart råd: "En romanse med en nordkoreansk leder ser ut til å være mer av en forbannelse enn en velsignelse".

Norsk enerett: Aftenposten