Sveitserne høster massiv kritikk for sitt nye forbud mot å bygge minareter. 57,5 prosent av sveitserne stemte i helgen for et forslag fra høyresiden om å forby muslimer å bygge nye minareter i landet. De fire minaretene som alt er bygd, får derimot stå.

Folkeavstemningen vil virke dypt splittende, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay.

— Jeg nøler med å fordømme en demokratisk folkeavstemning, men jeg vil ikke nøle med å fordømme den fremmedfiendtlighet som har karakterisert kampanjene i flere land, blant dem Sveits, og som bidrar til slike resultat som dette, sier Pillay.

— Sveits risikerer å komme på kollisjonskurs med sine internasjonale forpliktelser, ved at de diskriminerer en enkelt religion, sier Pillay.

Hun får støtte av FNs spesialrapportør for religionsfrihet, Asma Jahangir.

— Dette er en klar diskriminering av medlemmer av den muslimske minoriteten i Sveits, sier Jahangir.

Europarådet tar også sterkt avstand fra det sveitsiske minaretforbudet.

— Det er grunn til å spørre om fundamentale rettigheter, som er beskyttet av internasjonale avtaler, bør være tema for folkeavstemninger, heter det i en kunngjøring fra rådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Flere europeiske ledere har også reagert sterkt på det sveitsiske minaret-forbudet, blant dem Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

— Jeg håper at sveitserne raskt vil omgjøre denne beslutningen. Dette er et uttrykk for intoleranse, og jeg avskyr intoleranse, sier Kouchner.