Alle de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet slutter seg til uttalelsen, også Sør-Afrika som lenge har vært kritisert for manglende vilje til å legge press på nabolandet.

Opposisjonen i Zimbabwe vant valget på ny nasjonalforsamling i mars, og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai sikret seg også flest stemmer i presidentvalget.

Trakk seg

Resultatene fra presidentvalget lot lenge vente på seg, og da de til slutt ble offentliggjort manglet Tsvangirai de nødvendige 50 prosent som ville sikret seier over mangeårig diktator Robert Mugabe i første valgomgang.

Andre valgomgang skal etter planen holdes fredag, men Tsvangirai trakk seg sist helg med henvisning til uttalelser fra Mugabe som sier at han aldri vil anerkjenne et valgnederlag.

Tsvangirai søkte mandag tilflukt i Nederlands ambassade i Harare, etter å ha blitt pågrepet av politiet gjentatte ganger de siste dagene.

Saken fortsetter under annonsen.

– Avlys

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer myndighetene i Zimbabwe til å avlyse andre valgomgang.

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre myndighetene til å ikke gjennomføre andre valgomgang fredag. Det vil bare bidra til å øke splittelsen i landet og gi et resultat som ikke kan bli pålitelig, sa Ban mandag. Sikkerhetsrådet er enig.

– Volden og restriksjonene som er innført mot opposisjonen og Tsvangirai, ”har gjort det umulig å gjennomføre frie og rettferdige valg 27. juni, heter det i uttalelsen fra rådet.

Avviser

Zimbabwe kommer ikke til å gi etter for presset, og vil holde valg som planlagt, sier landets FN-ambassadør Boniface Chidyausiki mandag.

Lederen for den statlige valgkommisjonen, George Chiweshe, er av samme oppfatning.

– Vi er klare og ser fram til et troverdig valg fredag, sier Chiweshe til regjeringsorganet The Herald.

Mugabe anklager utenlandske kritikere for å spre løgn om situasjonen i Zimbabwe.

– Storbritannia og deres allierte forteller mange løgner om Zimbabwe og sier at mange mennesker dør. Dette er bare løgn og skyldes at de ønsker å skape en situasjon som kan rettferdiggjøre intervensjon, sa Mugabe på et folkemøte mandag.

Zimbabwes president Robert Mugabe har anklaget USA, Storbritannia og deres allierte for å spre løgner for å rettferdiggjøre en intervensjon i det afrikanske landet.
ALEXANDER JOE/AFP PHOTO