Les også:

Møtet mellom Gambari og fredsprisvinneren Suu Kyi blir sett som et nødvendig signal til juntaen om at det reformer må til, og at demokratibevegelsen må tas med. Enkelte lands ledere vil gå så langt som å nekte Gambari å møte lederen for de mektige generalene, Than Shwe, dersom han ikke også får møte Suu Kyi, melder The Times .

Sikkerhetsrådet

Aung San Suu Kyis parti vant en overveldende seier i valget i 1990, men de militære tok raskt over styringen og overså folkets vilje fullstendig. Ibrahim Gamabari kommer til Burma med en ferdig uttalelse som han ønsker å overbringe til Burmas militærjunta. Teksten i denne meddelelsen er utformet av FNs sikkerhetsråd.

— Brenner lik

Etter FNs utsending Ibrahim Gambaris ankomst til landet, svirrer nå ryktene om hvor han skal bo. Ifølge radiokanalen Democratic Voice of Burma (DVB) i Oslo samler demonstranter seg nå rundt et hotell hvor det sies at FN-utsendingen skal bo. Øyenvitneskildringer DVB har mottatt, går ut på at 200 lik skal være fraktet til et likhus, at militærjuntaen skal ha beordret disse brent, og at flere sykehus nå tømmes for skadede mennesker før Gambaris ankomst. Høyst trolig gjøres dette som en direkte konsekvens av FN-utsendingens ankomst i landet. - Vi har også bekreftede meldinger om at flere klostre som har vært rasert, nå bygges opp igjen. Dette skjer trolig for at militærjuntaen skal kunne vise disse klostrene til Gambari, sier Aye Cha Naing, direktør for radiokanalen Democratic Voice of Burma (DVB) i Oslo, til Aftenposten.no.

10.000 demonstranter

Etter de kraftige demonstrasjonene tidligere i uken har det i helgen vært roligere i Rangoon og de andre store byene. Ikke fordi demonstrasjonsviljen er mindre, men fordi politi og militære er i ferd med å ta jerngrep om gatene. - Vi har fått bekreftet at minst 10.000 demonstranter har tatt til gatene i dag, både i Rangoon og også i minst fem andre byer, sier Aye Cha Naing til Aftenposten.no.

Internett ustabilt

Ifølge DVB skal flere demonstranter være skadet også i dag. Internett-stansen i landet gjør det imidlertid svært vanskelig for internasjonale medier å kommunisere inn og ut av Burma, og dermed få bekreftet rapporter og øyenvitneskildringer. FN-utsending Ibrahim Gambari kom til Burma lørdag. - Hans besøk er nødvendig for å få regimet til å forstå at det som har skjedd de siste ukene må føre til fundamentale forandringer, sier en FN-kilde i Rangoon til The Times.

Direkte ut i jungelen

Gambari vil trolig bli fløyet direkte til generalenes nykonstruerte hovedstad, Naypyidaw, som ligger i jungelen mange mil unna Rangoon. På sine to tidligere besøk i Burma har Gamabri møtt Suu Kyi. Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i 12 av de 18 siste årene.

FN-utsending Ibrahim Gambari ankom Burma lørdag.
AP