Viste han virkelig fingeren til Tyskland? Eller gjorde han det ikke? En video fra et foredrag den daværende økonomiprofessoren og nå greske finansministeren Yanis Varoufakis, holdt i Kroatia i 2013, har satt sinnene i kok i Tyskland. Der sier han at Hellas burde la være å betale avdragene, at man bør vise fingeren til Tyskland og be dem rydde opp.

Men det er selve fingerbevegelsen som er problemet. For Varoufakisk nekter for at han faktisk viste fingeren til Tyskland.

Filmklippet ble vist på talkshow på tysk tv i helgen, og fikk mange til å heve øyenbrynene. Nå har en tysk satire-programleder lagt ut video på Youtube der han sier at han manipulerte videoen, og at det var hans team i satireprogrammet Neo Magazien Royale som sto bak og har manipulert filmen.

Varoufakis har selv kommentert dette på twitter i dag. Men hva som egentlig har skjedd er fortsatt uklart og har ført til heftig twitterdebatt under #varofake (varofalsk), skriver Deutsche Welle.

EU-krisemøte

Finger-episoden har skapt mye latter. Men det er liten tvil om at skittkastingen mellom Hellas og Tyskland og de verbale greske angrepene på Tyskland, gjør det vanskelig å få løst den akutte krisen som Hellas nå er oppe i.

Saken fortsetter under annonsen.

Torsdag kveld blir det et ekstraordinært møte mellom Hellas` nye statsminister Alexis Tspiras og de viktigste aktørene i EU: EU-president Donald Tusk, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Holland. Også lederen for eurogruppen, Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem skal være med på møtet.

Det skjer "på sidelinjen" av EU-toppmøtet i Brussel. Det at det kun er de største aktørene som får delta og ikke alle lederne for eurolandene, har skapt murring. Men Angela Merkel har varslet at det ikke kommer noen avgjørelser i dag.

Tålmodigheten slutt

Fra EUs siden begynner tålmodigeten med de nye greske lederne å ta slutt. Den venstreradikale Syriza-regjeringen gikk til valg på å få slutt på avtalene med EU, som har gitt kriselån men som samtidig har ført til dramatisk nedgang i gresk økonomi og i folks inntekter.

  1. februar ble den nye regjeringen enig med EU om en ny avtale som skulle utløse penger, men som forutsatte nye reformer. Dette arbeidet går svært sakte, og EUs ledere har uttrykt frustrasjon over at grekerne ikke har kommet lenger.

— Det som sjokkerer meg er ikke at Syriza gjør gjør en innsats for de fattige. Det vi ber om at er at Hellas skattelegger de rikeste, sa president Francois Hollande ifølge Reuters.

Grexident?

Hellas står nå i fare for å gå tom for penger, og folk tømmer kontoene sine i greske banker på grunn av usikkerheten om Hellas` eurofremtid.

Ifølge Reuters ble det tatt ut 300 millioner euro fra greske banker bare i går.

— Usikkerheten over manglende fremgang i forhandlingene og den negative nyhetsstrømmen har påvirket stemningen. Det er ikke en voldsom stor sum, men bekymringen er om dette er starten på en trend som kan bli verre, sier en banksjef til Reuters.

Det er Hellas statsminister Alexis Tspiras som har bedt om krisemøtet med EU-toppene. Det er ventet at han vil be om kortsiktige lån for å hindre at den greske økonomien kollapser. Diskusjonen om "grexit", at Hellas går ut av eurosonen, eller "grexident", at Hellas faller ut av eurosonen ved et "uhell" skaper stor usikkerhet rundt den greske økonomien.

LES OGSÅ: