Gingrich, som på flere meningsmålinger leder kappløpet om å bli Republikanernes presidentkandidat i USA, ga fredag noen kommentarer til fjernsynsstasjonen Jewish Channel som har satt sinnene i kok blant palestinerne.

Statsminister Salam Fayyad ber den amerikanske politikeren beklage de «vulgære, sårende og latterlige kommentarene». Gingrichs karakteristikker «utgjør en helt uakseptabel fordreining av en historisk sannhet», mener Fayyad.

— Husk at det aldri fantes noen stat som het Palestina. Det var del av det osmanske riket, sa Gingrich i intervjuet med Jewish Channel.

— Jeg tror at vi snakker om et oppkonstruert palestinsk folk som egentlig er arabere og som historisk sett var del av det arabiske samfunn. De hadde sjansen til å dra mange steder, og av ulike politiske grunner har de opprettholdt krigen mot Israel siden 1940-tallet. Det er tragisk, fortsatte han.

Både president Barack Obama og hans republikanske forgjenger George W. Bush har anerkjent det palestinske folks rett til en egen stat, side ved side med Israel. (©NTB)