Klokken fem i dag ble Amnestyprisen 2007 delt ut på Rådhusplassen i Oslo. Denne gang gikk prisen til den norsk-iranske legen og menneskerettighetsaktivisten Mahmood Amiry Moghaddam (36)."Mahmood Amiry-Moghaddam er ikke knyttet til noe politisk eksilmiljø, men jobber som enkeltindivid mot krenkelser av andre menneskers grunnleggende rettigheter. Han er en menneskerettighetenes praktiker", skriver juryen i sin begrunnelse.

— Ble overrasket

— Jeg ble veldig overrasket. Det er en stor ære å få en slik utmerkelse, sier Amiry-Moghaddam til Aftenposten.no.Selv kom han til Norge som kvoteflyktning i 1985, sammen med sin bror og søster. Amiry-Moghaddam er utdannet lege, og tok i 2004 doktorgrad i hjernekirurgi. Han jobber i dag som forsker ved Rikshospitalet.Hele tiden har han hatt et brennende engasjement for menneskerettighetenes trange kår i hjemlandet Iran.- Jeg var bare en liten gutt da jeg så at to opposisjonelle ble hengt under en jernbanebro i min hjemby Kernan. De hang der hele dagen slik at flest mulig kunne se, forteller Amiry-Moghaddam.

Leyla-saken

Amiry-Moghaddam ble for alvor kjent da han i 2004 ropte varsku om 18 år gamle Leyla Mafi som var blitt dømt til døden for "umoralsk oppførsel".Leylas forbrytelse besto i at hun hadde hatt seksuell omgang utenfor ekteskapet, etter at familien hadde tvunget henne til prostitusjon fra hun var åtte år gammel. Hennes egne brødre hadde også forgrepet seg på henne, noe som resulterte i to fødsler "utenom ekteskap". Leyla ble vurdert som mentalt tilbakestående, med modenhet som en åtteåring.

Opphevet dødsdom

Etter at Aftenposten først skrev om Leyla høsten 2004, gikk den grufulle historien verden rundt. Amnesty International Norge satte i gang en kampanje for å redde Leylas liv, og daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) skrev brev til iranske myndigheter.I 2005 ble dødsdommen opphevet, og i 2006 slapp Leyla ut av fengsel etter "bare" å ha blitt straffet med 99 piskeslag. For de fleste sluttet historien om Leyla her.Men ikke for Mahmood Amiry-Moghaddam. Han har fulgt Leylas skjebne frem til i dag. Takket være hjelpsomme enkeltmennesker i Iran har Leyla nå et trygt sted å bo.- Hun ble misbrukt av sine egne brødre, og solgt som prostituert av moren sin. Hun kunne ikke dra tilbake til den samme familien, sier Amiry-Moghaddam."Det er takket være mennesker som Mahmood Amiry-Moghaddam at verden får mulighet til å gripe inn når menneskerettigheter blir brutt" skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen av Amnestyprisen 2007.Her finner du Mahmood Amiry-Moghaddams nettside om dødsstraff i Iran.