Les mer om saken:


Problemene står i kø etter at pakistansk Høyesterett

til en 62 år gammel norsk-pakistaner som døde i Kharian i Pakistan i juni 2006. 62-åringens nærmeste familie er overbevist om at han ble

og har derfor begjært graven gjenåpnet slik at det kan foretas en grundigere rettsmedisinsk undersøkelse av liket.

Umerket grav

Det første problemet som har dukket opp er at det har vist seg vanskelig å finne selve graven. 62-åringen ligger gravlagt på en gravlund i Kharian, uten gravstein eller andre kjennetegn som viser hvor han ligger. Ifølge kirurgen Ghulam Shabbir, som leder gruppen av syv fremstående rettesmedisinere som skal foreta de nye rettsmedisinske undersøkelsene, var det ingen hos de lokale myndighetene som kunne vise dem den nøyaktige gravplassen da de var i Kharian 19. januar i år. — Vi tilkalte også oppsynsmannen på gravlunden, men han kunne ikke hjelpe oss. Vi forsøkte også å få informasjon fra avdødes søster og familie. Vi reiste etter å ha ventet i 4 timer uten å fått kontakt med dem, forteller Shabbir til Aftenposten.no. Rettmedisineren er anerkjent i Pakistan, og deltok blant annet i den rettmedisinske undersøkelsen etter drapet på tidligere statsministeren Benazir Bhutto. Han sier at gruppen vil kunne reise til gravlunden i Kharian igjen, men da bør i så fall datteren fra Norge bli med slik at gravstedet kan identifiseres.

- Ikke trygt

Det er avdødes datter (25) som har stått i spissen for å få gjennomført en ny rettsmedisinsk undersøkelse av sin avdøde far. Men ifølge datterens advokat, dr. Abdul Basit, er det farlig for avdødes nærmeste familie å komme tilbake til Kharian akkurat nå. De skal ha blitt utsatt for trusler etter familiefarens død. - Datteren er ikke trygg dersom hun kommer tilbake. Det ligger en frykt i luften i landsbyen, sier advokaten til Aftenposten.no. Basit hevder dessuten at gravsteinen på 62-åringens gravplass er blitt fjernet for å gjøre det vanskeligere å finne den. - Avdødes datter plasserte en gravstein ved graven da han ble gravlagt, men denne er nå fjernet. Hun er nå den eneste personen som kan lokalisere graven, så jeg har rådet henne til å komme til Kharian, selv om det ikke er trygt, sier advokat Abdul Basit til Aftenposten.no.

Nekter skyld

62-åringens nærmeste familie mener det er avdødes søster og hennes familie som tok livet av 62-åringen på bakgrunn av en eiendomskrangel. Avdødes familie anklager dem for å ha overdratt 62-åringens formue til seg selv, og at dette er gjort ved å ha forfalsket en eiendomskontrakt. Den anklagede familien nekter imidlertid enhver befatning med det angivelige drapet. - De er blitt utsatt for falske beskyldninger på bakgrunn av en eiendomskonflikt, sier forsvarsadvokat Syed Zahid Hussain Bukhari til Aftenposten.no. Han mener dette dreier seg om en vanlig eiendomstvist, som kommer til å bli behandlet i en sivil domstol. Aftenposten.no har vært i kontakt med flere i avdødes nærmeste familie og slekt, men ingen ønsker å kommentere saken.

Kirurgen Ghulam Shabbir deltok i de rettsmedisinske undersøkelsene etter attentatet mot tidligere statsminister Benazir Butto. Nå leder han gruppen av spesialister som skal foreta en ny rettsmedisinsk undersøkelse av den avdøde norsk-pakistaneren (62).
AFTENPOSTEN