Totalt ni personer ble mandag stilt for retten i forbindelse med den omfattende melamin-skandalen som har blitt rullet opp det siste halvåret i Kina, ifølge nyhetsbyrået AP. Det giftige kjemikaliet melamin har blitt funnet i en rekke kinesiske matvarer — blant annet morsmelkerstatning - og har blitt solgt i Kina og eksportert til utlandet. Minst seks spedbarn har mistet livet og 294.000 har blitt syke etter å ha fått i seg melamin. Mange av dem har fått smertefulle nyresteiner og urinveisplager av giftstoffet.

15 bakmenn siktet

Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på bakmennene. Selskapet Sanlu Group, som var ansvarlig for melkeskandalen, ble slått konkurs julaften. Rettssaken mot seks av bakmennene startet fredag i byen Shijiazhuang - der selskapet Sanlu Group hadde sitt hovedkvarter - og ytterligere ni stilles for retten mandag. Alle de 15 er siktet for å ha produsert og solgt melamin til bruk i en rekke matvarer, som sjokolade, yoghurt og morsmelkertstatning. Det kjemiske stoffet ble tilsatt matvarene for at de skulle virke mer proteinrike. Eksportvarer med tilsatt melamin har blitt trukket tilbake fra markeder i Asia, Afrika, Europa og Latin-Amerika.

Risikerer dødsstraff

Fire av de siktede - Gao Junjie, Xiao Yu, Xue Jianzhong og Zhang Yanjun - er siktet for å ha truet den offentlige sikkerheten i Kina, og risikerer mellom ti års fengsel og dødsstraff hvis de blir dømt, ifølge statlige kinesiske medier. Disse fire skal ha produsert og solgt 200 tonn melamin til melkeprodusenter. Direktøren for Sanlu Group, Tian Wenhua, skal stilles for retten onsdag.

Får erstatning

Skandalen har vært en svært pinlig affære for kinesiske myndigheter. Kinas statsminister Wen Jiabao sa i oktober at den kinesiske regjeringen må ta på seg deler av ansvaret for skandalen. Myndighetene ønsker nå å få saken ut av verden. Lørdag ble det klart at 22 meierier til sammen vil betale over en milliard kroner i erstatning til familier av spedbarn som døde eller ble syke av melaminforgiftningen. Familiene til barn som døde mottar 203.000 kroner hver, mens familiene til de som sykes får opp mot 50.000 kroner fra et fond erstatningsfond som pengene skal betales til.

294.000 spedbarn har blitt syke og seks har dødd av melaminforgiftning i Kina.
LIU JIN / AFP