— Det er hans avgjørelse og hans ansvar. Alle kan se at det er på tide å åpne et nytt kapittel i Haitis historie, uttalte Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin onsdag kveld.

Væpnede grupper som støtter Aristide, sperret onsdag veiene inn til hovedstaden Port-au-Prince med lastebiler, containere, betong og kjøleskap, mens de skjøt i luften.

Gjengene har begynt å forberede seg på angrepet som opprørerne har varslet denne uken. I nærheten av den amerikanske ambassaden ble brennende dekk brukt til å sperre veien, mens amerikanske marineinfanterister fulgte med fra vaktposter på toppen av ambassadens tak.

Byens politikorps har trappet opp patruljeringen, men har allerede innrømmet at sikkerhetssituasjonen er ute av kontroll. De lar nå militsgruppene herje som de vil.

Ved byens største sykehus ble seks personer innlagt med skuddsår, og flere av dem sa de var blitt skutt på av bandemedlemmer. En taxisjåfør fortalte at han var blitt stanset at en gjeng som skjøt på ham før de stakk av med scooteren han brukte som taxi.

Saken fortsetter under annonsen.

Rask opptrapping

Situasjonen på Haiti så onsdag ut til å bli stadig mer anspent, og Frankrike ba om at det straks måtte settes inn internasjonale styrker i det karibiske landet.

I USA ga president George W. Bush beskjed om at USA ikke vil ta imot flyktninger fra Haiti, og at alle vil bli avvist av den amerikanske kystvakten. Bush vil ikke ha internasjonale styrker til Haiti nå, men sa at det kunne bli aktuelt etter at en politisk avtale er på plass.

USA har sendt 50 marineinfanterister til Port-au-Prince, som først og fremst bistår i vaktholdet rundt USAs ambassade.

Uten at det internasjonale samfunn aktivt griper inn, er et blodbad neppe til å unngå når de væpnede opprørerne rykker inn i hovedstaden.

Befolkningen forsøker å komme unna, men kaoset vokser og flyplassen utenfor hovedstaden Port-au-Prince er stengt. Avgangshallen ved den internasjonale flyplassen i landets nest største by Cap Haitien er helt rasert.

FN-ansatte ut

Stadig flere land oppfordrer også sine statsborgere til å komme seg ut. Generalsekretær Kofi Annan godtok onsdag at FN-personell kan trekkes ut fra Haiti. Det gjelder i første rekke familiemedlemmer til FN-ansatte, og de skal i første omgang reise til Den dominikanske republikk.

Samtidig ble det meldt at opprørerne har tatt kontroll over øya Tortue nord for Haiti hvor det bor 50.000 mennesker. Opprørerne har nå kontroll over omtrent halvparten av landet og sier at de ikke vil gi seg for president Aristide går av.

Nei til samtaler

Frankrikes forsøk på å samle partene til forhandlinger i Paris torsdag eller fredag ser ut til å smuldre bort fordi opposisjonen sier nei til å delta. En talsmann for den politiske opposisjonen gjorde det onsdag klart at det ikke er aktuelt å delta i fredsforhandlinger i Paris. Så lenge president Jean-Bertrand Aristide sitter med makten, vil den heller ikke akseptere at en internasjonal styrke sendes til republikken.

Den demokratiske koalisjonen leder an i en fredelig kamp for å tvinge Aristide ut av presidentpalasset.

— På bakgrunn av det som skjer i landet nå, vil det ikke være klokt å sende en delegasjon til Paris, sier Micha Gaillard i koalisjonen og viser til fremgangen som de væpnede opprørerne har hatt.

Internasjonal plan

Ifølge en talsmann for det franske utenriksdepartement ble denne beslutningen tatt etter at motstanderne av president Aristide har avvist en internasjonal fredsplan som ble fremsatt av OAS - Organisasjonen av amerikanske stater.

Planen ville tillate Aristide å sitte til 2006 når hans embetsperiode går ut, mot at han gir fra seg noe av makten til en uavhengig statsminister. Aristide selv har akseptert dette opplegget.

Amerikanerne hadde satt mye inn på å få aksept for fredsplanen, og utenriksminister Colin Powell var skuffet over at opplegget gikk fløyten. Powell var tirsdag i kontakt med Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin og ga sin fulle støtte til de franske planene om fredsdrøftelser.

Tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet understreker at den gjengse oppfatning i Paris er at Aristides dager er talte. - Det store spørsmålet er hvor lenge han kan klore seg til makten før han må ut, sier en tjenestemann.

Haiti var fransk koloni inntil innbyggerne i 1804 frigjorde seg og opprettet verdens første stat styrt av svarte. Landets historie har vært preget av diktaturer og blodig maktkamp, og haitiere flest lever i dyp fattigdom.

(NTB)