Forholdet mellom de to allierte USA og Israel har ikke akkurat vært hjertelig den siste tiden, men det nådde et verbalt bunnpunkt i forrige uke. Da lekket Obama-administrasjonens angivelige beskrivelser av Netanyahu til det amerikanske magasinet The Atlantic gjennom en høytstående tjenestemann i administrasjonen.

— Saken med Bibi er at han er en chickenshit, sa den anonyme tjenestemannen, og brukte Netanyahus kallenavn.

Feig

Han sa også i andre ordelag at statsministeren manglet mot og var feig i både fredsprosesser og i forholdet til Iran.

— Det dumme med ham er at han ikke vil gjøre noe for å nå en løsning med palestinerne eller med sunniaraberstatene. Det eneste han er interessert i er å beskytte seg selv fra politisk nederlag.

En annen tjenestemann sa videre at Obama-administrasjonen uttrykker et «rødglødende sinne» over bosetningspolitikken på Vestbredden og i Jerusalem - noe de mener undergravde John Kerrys fredsprosess, ifølge artikkelen.

Saken fortsetter under annonsen.

Atomforhandlinger med Iran er en annen kilde til konflikt mellom de to allierte - og misnøyen går begge veier. Ifølge artikkelens forfatter Jeffrey Goldberg har Netanyahu sagt at han har «avskrevet» Obama-administrasjonen og planlegger å snakke rett til Kongressen og det amerikanske folket hvis en atomavtale blir inngått.

Kommentarene er blitt tatt ille opp i israelske medier, der kommentatorer beskriver forholdet mellom de to lederskapene som ekstremt dårlig, og - i ordene til en TV-kommentator - preget av «avsky på et nivå som aldri før.»

Kritikk

Kommentarene er også blitt kritisert fra venstresiden. I en kronikk ved tittelen Who’s the real chickenshit? kalte Haaretz’ kommentator Gideon Levy Obama for den egentlige feigingen.

«Den virkelige chickenshit-en i denne historien er Obama. Presidenten snakker om ikke å ha mot? Hvordan kan vi beskrive hans politikk? Ikke feig? Han av alle mennesker har tillatt okkupasjonen å løpe løpsk uhindret.»

Obama-administrasjonen tok straks avstand fra kommentarene, som John Kerry kalte «skammelige, uakseptable og skadelig.»

Og fredag ringte altså Kerry til Netanyahu for å beklage.

Les også: