• Ulovlig, sier FN i en ny erklæring.

Det er FNs arbeidsgruppe for vilkårlig forvaring som har evaluert omstendighetene rundt Aung San Suu Kyis husarrest. Konklusjonen er klar: Militærjuntaen som styrer landet holder 64-åringen ulovlig fanget i sitt eget hjem.

I en ny erklæring om Suu Kyi, som mottok Nobels fredspris i 1991, sier FN-utvalget at husarresten er i strid med artikkel 9, 10, 19 og 20 i FNs menneskerettighetserklæring.

— Hun ble ikke informert om årsakene til arrestasjonen, hadde ingen mulighet til å utfordre anholdelsen, ble ikke gitt noen bevis mot seg, ble aldri fortalt om sine rettigheter, ble nektet å kommunisere med omverdenen og blir holdt fengslet på grunn av sine politiske standpunkter, skriver FN i sin konklusjon.

«Respekterer FNs avgjørelser»

Erklæringen avsluttes med en oppfordring til generalene som styrer landet om å «løse situasjonen» slik at den er i tråd med FNs menneskerettighetserklæring.

Med andre ord ber FN om at Aung San Suu Kyi skal løslates umiddelbart.

Saken fortsetter under annonsen.

Suu Kyis advokat, Jared Genser, er svært fornøyd med FNs konklusjon.

— Burmas utenriksdepartement kunngjorde nylig at det er et FN-land, og at det derfor alltid respekterer FNs erklæringer og avgjørelser. Dersom dette stemmer, må hun løslates øyeblikkelig, sier Genser, som også leder organisasjonen Freedom Now.

Amerikaner på besøk

Suu Kyi vant valget i 1990 med partiet sitt, National League for Democracy (NLD), i 1990, men generalene nektet å godta resultatet. Siden den gang har hun tilbrakt mesteparten av tiden i husarrest. Hennes to sønner får ikke lov til å reise inn i Burma for å besøke henne, og hun vil heller ikke slippes inn igjen dersom hun reiser ut av landet.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Amerikanske John Yettaw svømte over til Suu Kyis hus fordi han hadde drømt at livet hennes var i fare. Den svømmeturen fikk store konsekvenser for kvinnen han skulle redde. FOTO: AFP
AFP

I fjor ble husarresten forlenget med 18 måneder etter at en amerikansk mann, John Yettaw, svømte over til huset der Suu Kyi holdes fanget og ble der i to dager. Han opplyste senere at han hadde drømt at livet hennes var i fare, og at han derfor måtte advare henne.

Forlenget husarrest

Selv om Suu Kyi ikke kjente amerikaneren eller hadde invitert ham, ble hun kjent skyldig etter en mangelfull rettssak i å ha brutt reglene for husarresten. Dermed ble husarresten forlenget. For generalene var dette svært passende – forlengelsen gjorde at Suu Kyi ikke kunne delta som kandidat ved valget som skal holdes i høst.

Forlengelsen av husarresten gjorde også at NLD måtte velge mellom å stille til valg med en annen leder eller å boikotte valget. Partiet valgte det siste, og ble derfor erklært ulovlig av regimet.

Valget i høst holdes altså uten partiet som rettmessig fikk makten i 1990 med rundt 80 prosent av stemmene.