Her er et urangert knippe av blunderne som vakte oppsikt ute i verden i 2014:

1 François Hollandes utroskap

Frankrikes president François Hollande begikk den blemmen å tro at franske medier ville fortsette å overse statsoverhodets sidesprang. Ukebladet Closer brakte imidlertid bilde av presidenten på moped i Paris-gatene på vei til elskerinnen, den kjente skuespilleren Julie Gayet.

President François Hollande trodde pressen ville holde affæren hans hemmelig.
Zacharie Scheurer, AP/NTB Scanpix

Historien sier også at livvaktene skal ha pleid å bringe paret croissanter til frokost. Det hele førte til et massivt tilbakeslag for både Hollandes presidentverdighet og privatliv. Førstedame Valerie Trierweiler ble i første omgang lagt inn på sykehus. Senere forlot hun presidenten før hun kom med en drepende bok fra samlivet med Hollande, hvor det blant annet blir hevdet at sosialisten ikke liker fattigfolk.

President Vladimir Putins høflighet skapte overskrifter i verden og sensur i Kina.
AP/NTB Scanpix

2 Vladimir Putins galante gest

Russlands president Vladimir Putin var engstelig for at den kinesiske førstedamen Peng Liyuan skulle fryse under Apec-toppmøtet i november og la et sjal over skuldrene hennes. Den belevne gesten ble imidlertid ikke tatt så godt imot. Xi Jinpings ektefelle tok det imidlertid straks av og fikk en jakke i stedet. En rekke vestlige medier – inkludert høyst seriøse – koste seg med overskrifter som kunne tyde på at Putin forsøkte å sjekke opp Kinas førstedame. Men den største fadesen i denne saken, begikk trolig kinesiske myndigheter som på nett i hjemlandet bannlyste bildet. Slik skapte de masse oppstuss og fikk satt søkelys på egen sensurpraksis på grunn av en helt ubetydelig episode.

Malaysian Airlines viste liten taktfullhet etter to av årets verste tragedier.
Olivia Harris, Reuters/NTB Scanpix

3 Malaysian Airlines' spektakulære mangel på finfølelse

Malaysian Airlines hadde et forferdelig år. Et av flyene deres forsvant et sted vest for Australia og fortsatt vet ingen hvor det er eller hva som skjedde. Et annet av flyene deres ble skutt ned over Ukraina. Desto mer underlig fremstår selskapets PR-tabber. Først hadde de en kampanje hvor de blant annet spurte folk hva de har på sin såkalte «bucket list» – altså ting man drømmer om å gjøre før man dør. Deretter sendte de ut en twittermelding med teksten: «Har du lyst til å reise et sted, men vet ikke helt hvor?» I begge tilfellene måtte selskapet beklage dypt sin mangel på takt.

Visepresident Joe Biden talte ved Harvard og krenket tre av USAs partnerne samtidig.
Winslow Townson, AP/NTB Scanpix

4 Joe Bidens fornærmelse av tre land på en gang

USAs visepresident Joe Biden holdt i begynnelsen av oktober foredrag ved Harvard-universitetet. Han antydet da at Tyrkia, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia var USAs største problem i kampen mot terrorismen. Han sa også at de hadde drysset penger og våpen over Al-Qaida. Biden, som er beryktet for sine forsnakkelser, måtte legge seg flat og sende unnskyldninger i fleng de neste dagene til landene, som er USAs allierte i kampen mot Den islamske staten.

LES OGSÅ:

5 Microsoft-sjefens karma

Microsoft-sjef Satya Nadella kom ikke helt heldig ut da han tale om kvinner og lønninger i IT-bransjen.
Jason Redmond, Reuters/NTB Scanpix
  1. oktober holdt Microsoft-sjef Satya Nadella foredrag på et møte for kvinner i IT-bransjen. Han rådet der kvinner til ikke å be om lønnsøkning, men stole på at systemet ville gi dem riktig lønn etter hvert. — Det er god karma, sa han.Noen timer senere var karmaen visst ikke så god likevel, og han tvitret at han hadde vært upresis. Dagen etter sendte han ut melding om at han rett og slett hadde tatt feil: «Hvis du synes du fortjener lønnsøkning, bør du spørre», het det da.

Nadella tjener selv rundt 600 millioner kroner i året.

Kronprins Charles slo til i Canada og sammenlignet president Putin med Hitler.
Mark Blinch, Reuters/NTB Scanpix

6 Kronprins Charles' Hitler-sammenligning

Storbritannias kronprins Charles besøkte i mai Canada og var blant annet innom et innvandringsmuseum. Der ble han vist rundt av en frivillig museumsguide som sammen med sin jødiske familie hadde rømt fra Gdansk i 1939 like før Nazi-Tyskland invaderte.

— Og nå gjør Putin omtrent det samme som Hitler, sa Charles med henvisning til Ukraina-krisen. Uttalelsen ble tatt lite godt imot i Russland som mistet over 20 millioner mennesker i kampen mot Nazi-Tyskland. Også andre har sammenlignet smugkrigingen i Ukraina med tiden før den 2. verdenskrig, men ingen av dem var kongelige.

7 David Camerons dronning-forsnakkelse

Charles er ikke den eneste briten som i 2014 sa noe kontroversielt da han trodde ingen hørte. Statsminister David Cameron var i New York og snakket i en korridor med eks-ordfører Michael Bloomberg om Skottland-avstemningen. Skottene hadde akkurat sagt nei til løsrivelse, og Cameron sladret til Bloomberg om at dronning Elizabeth «malte som en katt i telefonen».

Samtalen ble imidlertid, til Camerons fortvilelse, filmet og sendt på TV. En ytterst flau statsminister måtte senere beklage sin indiskresjon overfor dronningen.

Mye gikk galt på en gang for Secret Service da en mann i september løp inn i Det hvite hus.
Susan Walsh, AP/NTB Scanpix

8 Secret Services slappe vakthold

  1. september klatret Omar Gonzales, bevæpnet med kniv, over gjerdet ved Det hvite hus, kom seg forbi alle vaktene og løp rundt i store deler av første etasje før han ble overmannet. Rapporten om hendelsen var drepende. De første vaktene skjøt ikke fordi trodde han var ubevæpnet. Det stemte ikke. Deretter trodde de en hekk ville stoppe ham. Det gjorde den ikke. En annen vakt snakket i mobilen sin og så inntrengeren for sent. En vakt stilte seg opp bak en søyle i den tro at døren rett ved var låst. Det var den ikke. For å gjøre blemmen komplett var Gonzalez en måned før blitt stoppet utenfor Det hvite hus med en øks, men ikke arrestert.

Secret Service-sjefen gikk 1. oktober av.

LES OGSÅ:

9 Visestatsministerens latterangst

Tyrkias visestatsminister uttalte skepsis til kvinnelatter og strevde også i dementiet.
Umit Bektas/Reuters/NTB Scanpix

Det er ikke svært uvanlig at menn kommer med diskriminerende uttalelser om kvinner, men enkelte slik utsagn er så påfallende formulert at de fortsatt vekker oppsikt. Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc sa 28. juli at kvinner som ler offentlig, var en del av det moralske forfallet.— Hvor våre jenter som rødmer lett, bøyer hodet og vender øynene vekk når vi ser på ansiktet deres og som blir et symbol på kyskhet, spurte han.

Dessuten var han lei av at kvinner i timevis plaprer i mobilen om matoppskrifter.

Hele verden lo, særlig tyrkiske kvinner som oversvømmet sosiale medier med glisende bilder av seg selv. Arinc sa senere at uttalelsen var tatt ut av sin sammenheng, men lyktes ikke særlig bedre med forklaringen. Han hadde ment kvinner med «kunstig latter» – kvinner som «reiser på ferie med sin elsker og lar ektemannen være hjemme og ikke kan la være å klatre i strippestenger».

Facebook tenkte det kunne være nyttig i hemmelighet å la forskere undersøke brukernes følelser.
Jeff Chiu, AP/NTB Scanpix

10 Facebooks hemmelige forsøkskaniner

Da forskere publiserte en studie som sa at følelser smitter, kom det frem at Facebook hadde manipulert nyhetsstrømmen til 689.000 av sine brukere. Svært mange hadde lite til overs for å bli brukt i et psykologisk eksperiment uten å bli spurt. Undersøkelsen skulle se hvordan statusoppdateringene til folk ble preget av det de fikk se i nyhetsstrømmen sin på Facebook. Noen fikk se mest positive utsagn, mens andre fikk mange negative.

Da manipuleringen ble kjent, var sinne, indignasjon og irritasjon tilsynelatende de mest fremtredende følelsene. Facebook-sjef Sheryl Sandberg beklaget at selskapet hadde sviktet i sin kommunikasjon om saken, men ikke at studien var gjennomført.

Les også: