— Dette intervjuet er en del av forsikringen min når jeg skal tilbake til Vietnam, sier professor Nguyen til Aftenposten. Jo større oppmerksomhet han får i Vesten, desto vanskeligere vil det bli for vietnamesiske myndigheter å sette ham bak lås og slå, håper han.Nguyen Chinh Ket er en av Vietnams fremste opposisjonelle. I fjor vinter var han en av initiativtagerne til et åpent manifest for frihet og demokrati. I november var han med på å starte Alliansen for demokrati og menneskerettigheter. Alliansen har åpent utfordret mangelen på grunnleggende menneskerettigheter i Vietnam og tar til orde for å innføre et flerpartisystem. Engasjementet for demokrati har ikke gått ustraffet. Selv denne uken, mens Nguyen er på besøk i Norge, oppsøkte politiet familien hans i Vietnam. - Huset mitt ble ransaket og flere private dokumenter ble konfiskert. Min kone fikk beskjed om at jeg ville bli arrestert og fengslet i fire måneder hvis de fikk tak i meg, forteller han.

Vil hjem

Likevel har sosiologiprofessoren bestemt seg for å reise tilbake. Han smøg seg ut av landet i desember, over grensen til Kambodsja, fordi han var overbevist om at myndighetene ikke ville gi ham reisetillatelse. Nå reiser han rundt i USA og Europa for å vinne støtte til den gryende demokratibevegelsen i hjemlandet. Om to måneder skal han tilbake.- Men risikerer du ikke å bli arrestert med en gang du ankommer hjemlandet?- Kanskje. Det kan imidlertid også hende at myndighetene kvier seg fordi de ser hvor mye oppmerksomhet jeg har fått i Vesten.

Mangler rettigheter

Vietnam har på mange måter åpnet seg for omverdenen siden midten av 1980-tallet. Landet opplever en kraftig økonomisk vekst og utenlandske investeringer skyter i været. Likevel er mangelen på grunnleggende demokratiske rettigheter like stor som tidligere, ifølge professor Nguyen. Fortsatt tillates ingen politisk opposisjon og det er liten ytringsfrihet.

Trakassering

Gruppen av dissidenter som tør å opponere, utsettes for regelrett trakassering av politiet, sier Nguyen Chinh Ket. Selv har han fått huset ransaket flere ganger, datamaskiner er blitt konfiskert og i perioder har han måttet møte til daglige avhør på politistasjonen for å svare for sine såkalte "undergravende" ideer. Han blir kontinuerlig overvåket av politiet og må sette i gang avanserte dekkoperasjoner for å kunne møte utlendinger.

Møter norske politikere

Denne uken har Nguyen hatt møter med en rekke norske politikere, inkludert medlemmene av Stortingets utenrikskomité. Alle får det samme budskapet: Vesten må legge press på Vietnam når avtaler om handel og investeringer inngås. Bare slik vil Vietnams kommunistparti gå med på små skritt i riktig retning, mener han. - Du vet du kan bli fengslet. Likevel skal du tilbake til Vietnam. Hva er det som driver deg?- Frihet og demokrati har så uendelig verdi at man må betale en høy pris for å oppnå det. Og det er jeg villig til å gjøre.

Professor Nguyen Chinh Ket er en av de fremste menneskerettsforkjemperne i Vietnam.
JOHN EINAR SANDVAND