I dag vil Syria bli utestengt fra Den arabiske liga på et møte i Marokko. De kommer ikke selv til å delta på møtet, skriver BBC.

Avgjørelsen om å utestenge Syria ble tatt i forrige uke, men vedtaket blir først formelt vedtatt på møtet i den marokkanske hovedstaden Rabat i dag.

Over 3500 drept

Den arabiske liga forsøker med det å legge større press på Syria, for å fremtvinge en ende på blodbadet i landet.

Ifølge FN har over 3500 motstandere av Bashar al-Assads styre blitt drept siden demonstrasjonene i landet startet. Bare på tirsdag skal minst 70 demonstranter ha blitt drept.

Syriske myndigheter kaller suspensjonen for «skadelig og skammelig». De ønsket å avholde et møte for å diskutere uroen i landet, som de mener skyldes bevæpnede gjenger, men det ønsket ble avslått av seks Gulf-stater.

Saken fortsetter under annonsen.

Også Tyrkia, som ikke er medlem av den arabiske liga, engasjerer seg i stridighetene i Syria. Den tyrkiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan oppfordrer Syria til «å vende tilbake fra kanten av stupet».

Han uttaler videre at al-Assad «livnærer seg på blod».

Vil kutte strømforsyning

Også Tyrkias president er kritisk, og han sier at Syria dessverre har kommet inn i en blindgate.

Tyrkia har også bestemt seg for å stoppe felles oljeleting med Syria.

— Bashar al-Assad burde se det tragiske endeliket til de som erklærer krig mot sitt eget folk, sier statsminister Erdogan, med klare hentydninger til avdøde Muammar Gadafi.

De tyrkiske myndighetene vurderer også å kutte strømforsyningene til nabolandet.

— Vi leverer strøm til dem i øyeblikket. Hvis de holder seg på denne kursen kan vi bli tvunget til å revurdere disse beslutningene, sier Tyrkias energiminister Taner Yildiz.

I motsetning til situasjonen i Libya, er det først og fremst nabolandene som legger press på al-Assad og hans regime. Vesten har så langt ingen planer om å intervenere, selv om Det hvite hus omtalte Tyrkias siste utspill i rosende ordelag.

— Tyrkias utspill understreker det faktum at president al-Assad er isolert, sier Ben Rhodes, Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Russland blokkerer FNs sikkerhetsråd

Jordans kong Abdullah ble mandag den første arabiske lederen som oppfordret al-Assad til å gå av. Og det ser ut til at også myndighetene i Saudi Arabia ser slutten på al-Assads regime. Prins Turki al-Faisal, tidligere ambassadør for Saudi Arabia i USA, uttaler at al-Assads avgang er «uunngåelig».

Russland på sin side oppfordrer det syriske opposisjonspartiet, Syrian National Council(SNC), til å snakke med al-Assad. Det er de ikke villig til. Lederen av SNC, Burhan Ghalioun, uttaler at opposisjonen kun er villig til å snakke med dem hvis hender ikke er tilgriset av blod.

Samtidig mener Russland at det er galt av Den arabiske liga å suspendere Syria. Russland blokkerer også alle forsøk i FNs sikkerhetsråd på å fordømme al-Assad og hans regime.

FN anslår at rundt 3500 mennesker har blitt drept siden opptøyene i landet startet i mars. Men ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Avaaz er tallet på drepte 4203.

— Etter et åtte måneders langt horrorshow som har ført til tusenvis av drepte og torturerte, så tar endelig Den arabiske liga og Kina til aksjon mot Syria. Russland er nå den eneste stormaktsvennen til Syria, og de vil møte et intenst offentlig og diplomatisk press for å stoppe blokkeringen av effektive FN-tiltak, sier Ricken Patel, administrerende direktør i Avaaz til The Guardian.