Tidligere denne måneden trappet Bashar al-Assad opp sine militæroperasjoner mot de syriske demonstrantene, som nå har protestert mot hans styre i fem måneder.

Riktignok har presidenten nå lovet at han vil avslutte sine aksjoner mot demonstrantene, og i forbindelse med fredagsbønnen i dag får man det første beviset på om Assad står ved sin lovnad. I etterkant av fredagsbønnen er det nemlig ventet nye demonstrasjoner.

Forbrytelser mot menneskeheten

Kanskje er det et stadig sterkere internasjonalt press som har fått Assad til å love og trappe ned på voldsbruken. USAs president Barack Obama har frosset den syriske regjeringens eiendeler i landet, og har forbudt alle amerikanske borgere å handle eller investere i Syria. Han har også lagt ned forbud mot å importere syriske oljeprodukter, melder Reuters.

— Syrias fremtid må bli formet av folket, men president Bashar al-Assad står i veien. Hans oppfordringer til dialog og reform er hule når han samtidig fengsler, torturerer og slakter sitt eget folk, sier Obama.

Etterforskere fra FN sier at Assads styrker kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten. De skal ha tatt livet av over 1900 sivile siden urolighetene i landet startet.

Saken fortsetter under annonsen.

FNs høykommisær for menneskerettigheter Navi Pillay har foreslått for Sikkerhetsrådet at rådet kanskje burde vurdere å ta saken inn for den internasjonale straffedomstolen i Haag.

FN planlegger å sende en delegasjon til Syria på lørdag for å vurdere den humanitære situasjonen i landet.

Vil utforme ny resolusjon

USA, Storbritania og europeiske allierte sa på torsdag at de vil kalle inn FNs sikkerhetsråd for å utforme en resolusjon med nye sanksjoner mot Syria.

— Den syriske regjeringen har ikke endret kurs. Om noe har de trappet opp sine operasjoner de siste to ukene. Tiden har kommet for at rådet kommer med ytterligere tiltak for å øke presset mot de som er ansvarlige for volden mot Syrias befolkning, sier Phillip Parham, Storbritanias FN-ambassadør.

Presset mot Assad ser dermed ut til å øke. I måneder har Vesten lagt press på Assad i håp om å få ham til å gjennomføre reformer, men nå skjerpes altså retorikken.

«En diplomatisk og humanitær krig»

Det kan nok uansett ta tid før sanksjonene får noen reell innvirkning på sitiasjonen i Syria. Bashar Ja'afari, Syrias FN-ambassadør, har anklaget Obama-administrasjonen for å føre en «en diplomatisk og humanitær krig» mot Syria sammen med andre medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

— Disse landene prøver å gjøre opp gamle uoverensstemmelser med landet mitt. De har ingenting annet enn hat for mitt land og min nasjon, sier Ja'afri.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ringte onsdag til Assad og med krav om at alle militæroperasjoner og massearrestasjoner må opphøre umiddelbart.

- President Assad sa at militær -og politioperasjonene hadde stoppet, skriver FN i en uttalelse.

Om det er tomme ord fra presidenten, eller om han faktisk har bestemt seg for å avslutte militæreoperasjonene, får det syriske folk det første svaret på i dag, når det ventes nye demonstrasjoner etter fredagsbønnen.