Verdens største røykeforbud starter i dag, på bursdagen til frihetsforkjemperen Mahatma Gandhi. Samtlige barer, restauranter, kontorer og andre offentlige plasser i India skal fra og med i dag være røykfrie. Rundt 250 millioner av landets 1,2 milliarder mennesker røyker, og tobakken anslås å være ansvarlig for en femtedel av alle dødsfall i India. — Målet er å få røykerne til å slutte eller å redusere forbruket av sigaretter. Dessuten har alle ikke-røykerne rett til å være i et røykfritt miljø, sier Indias helseminister Anbumani Ramadoss ifølge BBC News. Helsedepartementet i landet hevder at flere hundre tusen indere dør hvert år som en følge av passiv røyking.

Går til Høyesterett

Over hele landet har myndighetene nå satt opp skilt der befolkningen blir gjort oppmerksomme på røykeforbudet. Skulle de bli tatt i å bryte den nye røykeloven, vanker en bot på 200 rupees (rundt 25 kroner). Det tilsvarer en dagslønn for en vanlig arbeider i India. Motstanden mot den nye røykeloven har vært hard, spesielt fra tobakkprodusentene i landet. Storprodusenten ITC har sendt en klage til landets høyesterett, som skal vurdere saken i november. Vanlige røykere er også irriterte over det nye forbudet. - Jeg har røyket i over 50 år. Min appell til Ramadoss er at jeg nok skal klare å kontrollere 80 prosent av røykingen min men at jeg trenger tid til å kontrollere 100 prosent. Derfor ber jeg om at det opprettes et røykehjørne for passasjerene på langdistansetog. Vi er tross alt ikke kriminelle eller fiender av myndighetene, heter det i et innlegg på nettsidene til den indiske avisen The Statesman.

Ber folk være «lovlydige»

Andre tviler på at røykeloven vil få noen særlig effekt: - Røykere vil røyke, sier Rajesh Kumar, som håper å fortsette å selge rundt 50 20-pakninger om dagen fra sin lille butikk i New Delhi, til nyhetsbyrået Reuters. Det har tatt lang tid å få den nye røykeloven innført. Indias nasjonalforsamling vedtok allerede i 2003 å innføre en slik lov, men myndighetene har brukt flere år på å finne en måte å implementere den på. Helseministeren innrømmer overfor BBC News at det vil oppstå mange utfordringer i overgangsfasen etter at forbudet trer i kraft i dag. - Jeg forventer at det vil komme problemer, men dette skal bli gjennomført. Jeg oppfordrer folk til å være lovlydige og å følge de nye reglene, sier han.