– Iran skal demonstrerer tredjegenerasjons sentrifuger som vil ha en separasjonskraft ti ganger større enn første generasjon, sa Ali Akbar Salehi i en tale på Irans årlige «atomdag» fredag, ifølge en tekst som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Det er uklart når sentrifugene kan settes inn for fullt i anrikingsarbeidet Iran driver. Når de kan det, vil det ifølge analytikere være et betydelig skritt framover for Iran.

– Sivilt formål

Iran sier landet anriker uran for å utvikle sivil atomkraft, men vestlige land mistenker Iran for å ville produsere atomvåpen. Hvis anrikingen kan skje raskere og i større omfang, kan det også korte ned tiden Iran trenger for å lage sin første atombombe.

Meldingen fredag kom samtidig som USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina har innledet nye samtaler for å forsøke å komme fram til nye straffetiltak mot Iran.

Ingen garanti

Det er ingen garanti for at sanksjoner mot Iran vil føre til en endring i landets atferd, advarer USAs president Barack Obama.

– Hvis spørsmålet er om vi har en garanti for at sanksjonene vi er i stand til å innføre på dette stadiet, automatisk vil føre til en endring i Irans atferd, er svaret selvfølgelig at det har vi ikke, sier Obama til fjernsynskanalen ABC.

– Det historien forteller oss om regimer som dem i Iran og Nord-Korea, er at om man utøver internasjonalt press mot dem, vil de noen ganger endre atferd, andre ganger ikke, sier han.

Tro

Den amerikanske presidenten sier han likevel har tro på at internasjonalt press over tid vil føre til endringer i Iran. Iranerne «er ikke dumme», påpeker han.

– Irans regime, som er svært oppmerksomt og følger med på hva som skjer i verdenssamfunnet, vil veie kost mot nytte når det vurderer om landet skal forsøke å skaffe seg atomvåpen eller ei.