Kalaallit Nunaat betyr menneskenes land og er inuitenes navn på Grønland. I landets tredje største by Ilulissat bor 4700 mennesker og 4000 hunder. Ilulissat, som betyr isfjellene, går også for å være Grønlands vakreste by, ytterst i Isfjorden og omgitt av de mektigste isfjell. Den havnet på UNESCOs verdensarvliste i 2004 nettopp på grunn av sin storslagne arktiske natur.— Vi har nesten ingen snø denne vinteren, sier sjåføren. . Han peker på verdens største hundeslede som står som et malplassert monument på den bare bakken utenfor flyplassen. Sleden har fraktet 500 barn og ble trukket av 268 hunder. Den havnet i Guinness rekordbok, nå er den trolig parkert for godt. Hundene, sledene og kusken er fortsatt for ett å regne i mange grønlenderes bevissthet. Hundene tok menneskene dit de ville, til fangstplassene, på oppdagelsesferd. De var Grønlands kameler. Dro mange tunge lass. Nå er det mest hvile på alle hundekoblene som står bundet på de bare fjellknausene rundt i byen. En sjelden gang halser de forbi, på elendig snøunderlag, der visne gresstuster fra i fjor stikker opp. Det gjør også stein og grus. Slede og kusk får ublide møter med underlaget, det går hardt ut over hundepotene. Det var fangstfolket med sine hunder og fiskerne i sine kajakker som først slo rot i menneskenes land.I dag er det ikke mer enn 8-10 profesjonelle fangstmenn, et ukjent antall fiskere og 70 registrerte arbeidsledige i Ilulissat. Den arbeidsføre befolkningen er på rundt 2000 mennesker. De fleste er ansatt i kommunen.

Det går på et vis.

Fiskerne drar hver morgen ut i sine små åpne båter med råsterk påhengsmotor. De skyter fart ut Isfjorden, som skulle ha vært islagt på denne tiden.- Det var i gode, gamle dager dét, sier kaptein Jens Reimer. Han bringer turister og slike som oss ut fjorden for å vise frem de mange isfjellene. De rager 30-40 meter over vannflaten, resten er skjult og kan stikke hele 700 meter ned i vannet.Isfjellene utenfor Ilulissat kommer fra Jakobshavnbreen, en arm av innlandsisen. Jakobshavnbreen er den mest "produktive" i verden, og siger 20-35 meter hvert døgn. Derfra kommer isfjellene - når breen kalver. I alt passerer 20 milliarder tonn isfjell Ilulissat hvert år. Mange av dem strander i det trange og grunne sundet før de driver ut i Diskobukten og videre mot åpent hav.Skulle hele innlandsisen på Grønland smelte, ville verdenshavene stige med 6-7 meter,er prognosene og spådommene til glasiologer og oseanografer.Det er alvorlig det som skjer med klimaet på Grønland, sier landsstyreformann Hans Enoksen.Ja, det er alvor for hele samfunnet. Riktignok kan det fiskes fra småbåter hele vinteren, men fangstmennene får ikke tak i sel. Det er ingen is å fange den på. Før sto de klare når en sel stakk hodet opp av isen for å puste, eller når den hvilte seg på havisen. Og når selen ikke er der, kommer heller ikke isbjørnen. Men lenger nord er det tellet svært mange isbjørn denne vinteren, 2100. På isbjørnjakt er det fangstmannen som først får øye på bjørnen, som får selge skinnet. Ikke den som faktisk skyter. Et isbjørnskinn er verdt mange tusen kroner. Høyeste bud!

Hvalfest i byen.

Når fangstmennene kommer inn med en hval, løper ryktet foran dem. Det blir mat til alle. Flere tonn med næringsrikt kjøtt fordeles på mange. På det lille badet til fangstmannen og hundesledekusken Johannes Mathæussen ligger et blodig hvalhode og renner av seg.- Det blir mat til hundene, forteller han.Mathæussen har 27 grønlandshunder, og de får rikelig med hval, sel og tørket fisk. Særlig er spekket viktig for hundene. Kraftig, energirik og c-vitaminrik kost. Det gir raske, sterke ben og tett pels. Pelsen må være i orden når hundene skal ligge ute i all slags vær, kanskje i 50 minusgrader. Da gjør det ikke noe om man snør ned heller. I vindbygene og snøføyka som kommer en sjelden gang, forsvinner hundene som hvite nøster. Inntil de reiser seg opp på alle fire og uler mot ingen ting.

Grønlandshundene har lite å gjøre når det ikke lenger er sledeføre.
KNUT SNARE