— Stemningen på Gazastripen er faktisk svært god. Ingen hadde likevel noe håp om en bedring. Og hvor mye verre kan situasjonen egentlig bli?Dette sier Wafa Abdel Rahman, opprinnelig fra Gaza, men bosatt i Ramallah siden 2001. Herfra holder hun kontinuerlig kontakt med sine foreldre, fem søsken og deres familier som alle bor i flyktningeleiren Deir al-Balah på Gazastripen.

Daglige drap.

Hundrevis av palestinere fra Gaza deler Abdel Rahmans skjebne; de bor på Vestbredden, men har familie og venner på Gazastripen og holder kontakt med dem i den grad det er mulig.Det bilde de tegner av situasjonen, er en befolkning som i praksis holder til i et enormt fengsel, hvor palestinere nesten daglig er blitt drept under israelske luftangrep og beskytning.- De føler at Israel likevel ville ha invadert Gazastripen igjen, uansett skjebnen til den bortførte israelske soldaten Gilad Shalit, sier Wafa Abdel Rahman. De har derfor ingen ting å tape på å holde ham fanget.

Populært angrep.

Den væpnede aksjonen mot en israelsk kontrollpost utenfor Gazastripen sist søndag er samtidig møtt med bred støtte i det beleirede området.Tre palestinere og to israelske soldater ble drept, mens den israelske korporal Gilad Shalit ble tatt til fange og nå holdes som gissel på et ukjent sted, trolig i et område langt sør på Gazastripen. - Folk er svært stolte over denne operasjonen, forklarer Abdel Rahman, som har universitetsutdannelse fra Vestbredden og Nederland og nå leder et medieprosjekt i Ramallah. - Ingen uskyldige sivile ble drept, det var et angrep rettet mot en militær posisjon, tilføyer hun.

Forent.

I en trøstesløs situasjon med økonomisk forverring, fattigdom og arbeidsledighet, med interne stridigheter og stadige sammenstøt mellom ulike palestinske grupper, har aksjonen sist søndag representert et lite lyspunkt for Gaza-befolkningen.- De siste tre månedene har vært preget av indre konflikt og kamper. Nå samarbeider de militante gruppene, de dreper ikke lenger hverandre, forklarer Wafa Abdel Rahman.De tre gruppene som sto bak bortføringen av korporal Shalit, har således bidratt til å forene innbyggerne på Gazastripen. Det dreier seg om en gruppe innen de såkalte Izz al-Din al-Qassem-brigadene, som er den islamistiske Hamas-bevegelsens militære fløy som samarbeidet med Folkets frigjøringskomiteer og Den islamske hær, en hittil ukjent gruppe.

Støtter krav.

Det er samtidig bred støtte både på Gazastripen og Vestbredden for kravet om at et stort antall palestinske fanger må bli satt fri fra israelske fengsler - et krav den israelske regjeringen blankt har avvist.Dette er en sterkt følelsesladet og populær sak, forklarer Tayseer Barakat, en palestinsk billedkunstner fra Gaza som de siste årene har bodd i Ramallah uten mulighet til å kunne vende hjem - selv ikke til sin mors begravelse.Tilfellet vil at han nylig har fullført en installasjon som hedrer de tusener av palestinere som gjennom flere tiår har vært fanger - under britisk, jordansk, egyptisk, israelsk og for den saks skyld palestinsk herredømme.

Under press.

Praktisk talt hver eneste palestinsk familie har ett eller flere medlemmer som på ett eller annet tidspunkt har sittet i fengsel, sier Barakat.Nå håper tusener av slike familier at en sønn, en datter, en bror eller søster, en mann eller en kone skal bli satt fri. De som har tatt Gilad Shalit til fange, er derfor under et sterkt press for å stå på sine krav og ikke løslate ham uten israelske motytelser.

Fra sitt kontor i Ramallah følger Wafa Abdel Rahman utviklingen på Gazastripen.
PER A. CHRISTIANSEN