Leder i Europarådet Thorbjørn Jagland innledet lørdag et fem dagers langt Russlands-besøk, hvor han skal møte en rekke russiske toppolitikere. Klokken 14.30 norsk tid i mandag, startet turens høydepunkt, et møte med Russlands president Vladimir Putin, gitt at det ikke ble noen endringer i siste liten.

— Det blir et uhyre viktig besøk. Dette fordi det er et møte mellom Russland og en organisasjon som Russland har juridiske og politiske forpliktelser til. Russland ser på Europarådet som en meget viktig samarbeidspartner, sier Jagland til Aftenposten.

Menneskerettigheter på agendaen

Sentrale temaer i møtene i både i Sotsji og Moskva er menneskerettigheter, arbeidet til frivillige organisasjoner, såkalte NGOer, og forholdet mellom Europarådet og Russland.

Jagland, som ankom Sotsji lørdag ettermiddag, hadde en rolig start på Russlands-turen. Søndagen gikk stort med til en rundt syv timers omvisning på idrettsanleggene i Sotsji, som arrangerer vinter-OL neste år. Putin har lagt ned stor prestisje i OL, og benytter ofte anledningen til å gjennomføre møter i Sotsji.

Møtte først utenriksministeren

I dag har den tidligere norske statsministeren og utenriksministeren hatt en times møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, før de avsluttet med en drøy times lunsj. Da måltidet var over, ble Jagland transportert til Botsjarov Rutsjej, som er den russiske presidentens sommerresidens i svartehavsbyen Sotsji.

Saken fortsetter under annonsen.

— Det er helt tydelig at russiske myndigheter legger stor vekt på besøket, da besøket innbefatter et lengre møte og en arbeidslunsj med utenriksminister Lavrov, før møtet med president Putin. I tillegg er det lagt opp til et bredt program i Moskva, hvor jeg møter den russiske justisministeren og taler til en stor forsamling i Statsdumaen (den russiske nasjonalforsamlingen, red. anm)., sier Jagland.

Til Moskva i kveld

Rundt klokken 15.00, norsk tid, skal Jagland etter planen delta på en pressekonferanse med Putin og utenriksminister Lavrov.

Sent i kveld, eller i løpet av natten, skal Jagland ankomme Moskva. De første møtene i morgen tidlig er med frivillige organisasjoner, såkalte NGOer.

Etter fire år som statsminister returnerte Putin til Kreml for et års tid siden. I løpet av comebackåret har Putin, som har styrt Russland i over 13 år, fått kraftig kritikk fra Vesten, menneskerettighetsorganisasjoner og russiske opposisjonelle.

Putin beskyldes for heksejakt på kritikere

En rekke nye og potensielt undertrykkende lover er vedtatt, og mange av Russlands fremste opposisjonelle har fått store problemer med lovens lange arm. Amnesty International konkluderte nylig med at Putin har innledet en heksejakt på sine kritikere.

Utenlandske agenter

Også frivillige organisasjoner har støtt på store problemer. En av de nye lovene fastslår at de må registrere seg som «utenlandske agenter», dersom russiske myndigheter mener de driver med politiske aktiviteter. En annen av de nye lovene gir monsterbøter for å delta og arrangere ulovlige demonstrasjoner.

Jagland avslutter turen med å møte pressen onsdag morgen. Først skal det avholdes en pressekonferanse i lokalene til nyhetsbyrået Interfax, før han skal gjøre flere separate intervjuer. Blant annet stiller han til direkteintervju hos Russlands eneste uhengige TV-kanal, TV Dozjd (TV regn på norsk).

Russlands president Vladimir Putin har styrt landet i over 13 år.
Maxim Shipenkov/NTB Scanpix