— Tidligere har Japan gjennom sitt kolonistyre og sin aggresjon påført mennesker i mange land enorme ødeleggelser og lidelser, spesielt i asiatiske land, sa Koizumi på et toppmøte i Indonesias hovedstad Jakarta fredag. Han understreket at Japan føler dyp anger og at hendelsene under andre verdenskrig har ført til at Japan konsekvent har unnlatt å utvikle seg til en militærmakt og i stedet satset på økonomien.

Utstrakt hånd

Unnskyldningen blir sett på som et forsøk å løse den diplomatiske krisen mellom Japan og Kina og å dempe de antijapanske demonstrasjonene i Kina og Sør-Korea. Koizumi nevnte imidlertid ikke Kina direkte i sin tale.

Forholdet mellom de to asiatiske gigantene har ikke vært så dårlig siden diplomatiske forbindelser ble opprettet i 1972, mener kinesiske myndigheter.

Japan krever, hittil forgjeves, en unnskyldning for de antijapanske demonstrasjonene i Kina den siste tiden.

Tusenvis av kinesere har deltatt i antijapanske demonstrasjoner de siste ukene. Bakgrunnen for demonstrasjonene er at Japan har godkjent en revidert historiebok for skolen som glatter over japanske krigsforbrytelser begått før og under annen verdenskrig.

Saken fortsetter under annonsen.

Møte?

Japanske tjenestemenn jobbet fredag hardt med å få til et møte mellom statsminister Koizumi og Kinas president Hu Jintao under toppmøtet.

— Det har ennå ikke blitt fattet en beslutning, men jeg tror begge sider jobber med å få det til, sier Hiroyuki Hosoda, talsmann for den japanske regjeringen fredag.

FNs generalsekretær Kofi Annan ba tidligere i uka Kina og Japan løse den spente situasjonen landene imellom. Landene måtte bruke det asiatisk-afrikansk toppmøtet i Indonesia til å løse krisen, mener Annan.

Besøkte monument

Samtidig som Japans statsminister forsøker å løse den diplomatiske krisen, provoserte over 160 japanske medlemmer av nasjonalforsamlingen kineserne ved å besøke det omstridte Yasukuni-minnesmerket fredag.

Minnesmerket er dedikert til de 2,5 millioner japanere som døde under andre verdenskrig.

De japanske ledernes besøk til Yasukuni-minnesmerket er svært omstridt i Kina og andre av Japans naboland fordi det ligger flere krigsforbrytere begravet der, melder BBC.

Junichiro Koizumi har besøkt tempelet hvert år siden han ble statsminister i 2001, men ingen medlemmer av regjeringen deltok i fredagens markering..

Toppmøte

Japans statsminister Junichiro Koizumi kommer til å møte Kinas president Hu Jintao lørdag i et forsøk på å løse den diplomatiske krisen mellom de to landene.

Møtet ble avtalt etter at Koizumi ba om unnskyldning for grusomhetene Japan forårsaket under andre verdenskrig. Koizumis uforbeholdne bønn om tilgivelse ble gitt under det asiatisk-afrikanske toppmøtet i Jakarta fredag.

Forholdet mellom de to asiatiske gigantene har ikke vært så dårlig siden diplomatiske forbindelser ble opprettet i 1972, mener kinesiske myndigheter.