Arabiske land, blant dem Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, har forhandlet frem en avtale om at Jemens president Ali Abdullah Saleh skal gå av. Målet er å løse krisen i landet. Det melder flere internasjonale medier.

– President Saleh ønsker forslaget velkommen og har akseptert det, sier presidentens medhjelper Tariq Shami til Wall Street Journal.

– Selv om han har grunnlovsmessige rettigheter til å sitte ved makten, er han villig til å forlate stillingen, legger han til.

Presidenten kan juridisk sitte ved makten til hans periode er utløpt i 2013. I stedet forplikter han seg nå til å gå av innen 30 dager i bytte mot immunitet. Dermed blir Saleh den tredje statslederen i den arabiske verden som må gå av. Tidligere i år har både Hosni Mubarak (Egypt) og Zine al-Abidine Ben Ali (Tunisia) gjort det samme.

Opposisjonen i Jemen har godatt avtalen. Til nyhetsbyrået Reuters sier opposisjonslederen Yassin Noman at han ønsker nyheten om overgangen velkommen, men at han selv ikke ønsker å sitte i en overgangsregjering.

Saken fortsetter under annonsen.

Har sikret seg immunitet

Ifølge Wall Street Journal sikrer Saleh immunitet for både seg selv og for sine nærmeste slektninger gjennom avtalen. Saleh har også tidligere godtatt planer som innebærer at han sikres immunitet, men talsmenn for presidentens motstandere har avvist forslagene.

Denne gangen er det annerledes. Opposisjonen skal ha godtatt avtalen, men med ett lite forbehold: De protesterer mot et punkt i avtalen som gir parlamentet mulighet til å avvise presidentens avgang.

Presidenten har forkastet flere forslag til løsninger på krisen i Jemen, blant annet planen som Gulf-landenes samarbeidsråd (GCC) la fram tidligere denne uken.

Samtidig har han ikke vært i stand til å stoppe protestene. I to måneder har opposisjonelle tatt til gatene i landet, og ifølge BBC er minst 120 personer drept som følge av protestene. Også en rekke personer innen militæret, også høytstående offiserer, har tatt stilling for opposisjonen. Forrige måned, etter en ekstra blodig dag, valgte flere ministre og ambassadører å trekke seg.

— Opposisjonen vil ha borgerkrig

I en tale i Jemens hovedstad Sanaa uttalte presidenten lørdag at landets opposisjonelle er i ferd med å dra landet inn i en borgerkrig. Han oppfordret samtidig unge mennesker i Jemen til å danne sitt eget politiske parti.

— Opposisjonen ønsker å starte en borgerkrig, men vi nekter å bli med på det. Sikkerhet, trygghet og stabilitet er i Yemens og regionens interesse, sa Saleh, ifølge nyhetsbyrået AP.

Jemen har en svært ung befolkning, ifølge USAs og FNs anslag i 2007 var 46 prosent av befolkningen på det daværende tidspunktet under 15 år. Samtidig har arbeidsledigheten blant unge i jemen var svært stor, og økende, gjennom flere år. Anslagsvis annenhver person mellom 18 og 28 år står utenfor arbeidslivet.

I talen sin lørdag sa presidenten at han hadde forståelse for at jemenittiske studenter hadde latt seg inspirere av demonstrasjonene i Egypt og Tunisia, men at det er en stor forskjell fra Egypt og Tunisia til Jemen. Saleh understreket likevel at hans regjering ville etterkomme studentenes krav innenfor rammene av grunnloven.

Men når Saleh nå lover at han skal gå av, kan det kanskje gå mot en slutt på protestene som nå går inn i sin tredje måned. Titusenvis av mennesker har strømmet ut i gatene nesten daglig for å få en slutt på fattigdommen og korrupsjonen i landet.

Både fredag og lørdag gjorde de det - med dødelig utfall. To personer skal ha blitt drept i de store demonstrasjonene fredag.