Ved hjelp av en fransk lege på universitetssykehuset i Genève i Sveits er den 54 år gamle presidenten nå nærmest helbredet. Den franske TV-kanalen France 2 har intervjuet professoren som får æren for å ha gitt Jusjtsjenko et nytt liv og et nytt utseende.

– Han kom hit uten å bli gjenkjent, det var svært avgjørende for å kunne gjennomføre dette. Han hadde heis direkte til rommet sitt, forteller professor Jean-Hilaire Saurat, som har gjennomført 25 operasjoner på Viktor Jusjtsjenko de siste fire årene.

Jusjtsjenko har nå gitt sykehuset i Genève tillatelse til å offentliggjøre deler av journalen sin, fordi han ønsker at opplysningene skal bidra til forskningen rundt forgiftninger.

Forgiftet

Opplysningene om daværende opposisjonsleder Jusjtsjenkos forgiftning under valgkampen i Ukraina i 2004 har vært omstridt.

Enkelte bestrider at det i det hele tatt dreide seg om en forgiftning, mens mange pekte på russisk etterretning som skyldig i at Jusjtsjenko var døden nær og fikk ansiktet og resten av kroppen vansiret. Russlands klare favoritt foran presidentvalget i 2004 var Jusjtsjenkos rival Viktor Janukovitsj.

Saken fortsetter under annonsen.

Jusjtsjenko hevder selv at det var Ukrainas etterretningssjef Igor Smesjko som var ansvarlig for forgiftningen. Den skal ha skjedd under en middag 5. september 2004 i etterretningssjefens datsja utenfor Kiev, der Jusjtsjenko var gjest.

Ifølge legene i Sveits dreide det seg om noen milligram av det dødelige stoffet, og teorien er at dioksinen var blandet i maten Jusjtsjenko fikk servert.

Fant opp metoder

Tilfellet Jusjtsjenko blir beskrevet som unikt, fordi legene for første gang har fått anledning til å studere hvordan kroppen reagerer på en dioksinforgiftning, og fordi metodene i helbredelsen av presidenten aldri tidligere har vært utprøvd.

– Steg for steg identifiserte vi, eller fant opp, metoder for behandlingen av presidenten, både for å lindre smertene og for å få til den kosmetiske forandringen, forteller professor Saurat til France 2.

Forskningen Saurat og hans team på universitetssykehuset har gjennomført med president Jusjtsjenko som prøvekanin, har gitt viktige svar på hvordan dioksin påvirker kroppen. Prøver er frosset ned til 80 minusgrader og er viktige i den videre forskningen om temaet.

Til tross for smertene selve forgiftningen og behandlingen medførte, har Jusjtsjenko hele tiden ivaretatt embetet som Ukrainas president.

– Han sluttet aldri å arbeide. Han sa til meg: Jeg er som en kosakk, jeg tåler alt, forteller professor Saurat.

Slik så Viktor Jusjtsjenko ut 30. september, da han opptrådte offentlig sammen med svenskekongen, Carl Gustaf.
REUTERS
Slik så Viktor Jusjtsjenko ut i 2003, før han ble forgiftet.
AFP