Flere timer etter at samarbeidsorganisasjonen IGAD meldte at partene er enig om å legge ned våpnene, kommer det fortsatt meldinger om kamper i landet.

IGAD, som megler i konflikten, har varslet at partene er enig om å legge ned våpnene for å møtes til formelle våpenhvilesamtaler. Men det er ikke kommet detaljer om når den midlertidige våpenhvilen vil tre i kraft, eller hva som er premissene for den.

— Kan skade forhandlingene

Lederen for organisasjonen sier at partene er enig om å møtes i Addis Abeba for å diskutere hvordan våpenhvilen skal overvåkes og hvordan de politiske problemene som førte til krisen, skal løses.

— Jeg er bekymret for at de fortsatte kampene i Bor kan skade starten på disse samtalene, sier Tedros Adhanom, som er Etiopias utenriksminister og IGAD-leder.

— Forhåpentlig vil begge delegasjonene ankomme i morgen (onsdag), starte samtalene og løse dette problemet en gang for alle, sier Adhanom.

Saken fortsetter under annonsen.

Vil ikke dele

President Salva Kiir har gjort det klart at det er uaktuelt for ham å dele makta med den avsatte visepresidenten Riek Machar. I en Twitter-melding lagt ut like etter at nyheten om at partene er enige om å legge ned våpnene ble kjent, skriver myndighetene i Sør-Sudan at en maktdeling ikke er aktuelt.

— Hvis du vil ha makt, så går du ikke til opprør. Da går du gjennom prosessen, het det i meldingen.

Den afrikanske union (AU) har truet med sanksjoner mot opprørerne i Sør-Sudan og alle som oppmuntrer til vold i den unge nasjonen.

Brende vil ha våpenhvile

På et møte i Gambia i Vest-Afrika gjorde Sør-Sudans naboer det klart at de er oppgitt over den blodige konflikten. De hadde gitt partene frist til tirsdag for å legge ned våpnene og søke en fredelig løsning.

— Vi oppfordrer på det sterkeste partene til å ta det neste skrittet og inngå en formell våpenhvile. Dette er viktig for å skape tillit og legge et godt grunnlag for politiske forhandlinger. Det er også helt avgjørende for å bedre sikkerheten for de titusener sivile som er rammet av konflikten, og for å kunne nå fram til disse med humanitær bistand, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse tirsdag ettermiddag.

To ukers kaos

Landet ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet.

President Salva Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp. Machar krever at Kiir går av, mens Kiir avviser å dele makten med opprørerne.

Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt fra kampene i de siste to ukene.

Kilder i oljenæringen sier at oljeproduksjonen som landet er helt avhengig av, er redusert med 15 prosent siden uroen startet.

Begge de to viktigste oljeproduserende delstatene er blant de fire delstatene som er mest berørt av uroen. I delstaten Unity er alle oljeinstallasjonene stengt ned.

Les også: